Vopsirea oualor de Pasti in culori naturale – Incondeierea oualor natural

Se apropie sarbatoarea Pastelui, si in fiecare casa se vopsesc oua. Cum poti vopsi oua folosind altceva decat vopseaua chimica ?

Simplu, in functie de culoarea pe care o vrei pentru oua, poti folosi sfecla rosie, foi de ceapa uscata, romanita, scoarta de mar paduret, zeama de visine, urzici, coaja de arin, ceai de tei, menta sau sunatoare.

Ca sa obtii o culoare frumoasa, mai intai trebuie sa prepari o fiertura de scoarta de mar paduret, romanita, musetel sau ceapa uscata. Aceasta va da oului fiert o culoare galbena care constituie baza, sau culoarea primara.

Apoi, oul galbui se scufunda in fiertura de sfecla rosie daca se vrea culoarea rosie. Pentru culoarea rosie se mai poate folosi si zeama de visine (se decongeleaza daca sunt congelate), bacanul, coaja de arin rosu sau sovarf, ceai de tei sau sunatoare, (aceste plante le puteti cumpara de la Plafar) mure sau cirese, ceai de fructe de padure.

Daca vreti sa vopsiti ouale in culoarea verde, folositi fiertura de semninte de floarea soarelui, urzici, spanac.

Daca preferi culoarea albastra, folositi aceleasi plante ca pentru culoarea verde, dar plantele vor fi fierte in bors de putina. In aceasta fiertura se adauga putina piatra vanata sau sulfat de cupru pentru fixarea culorii.

Pentru stralucire, dupa ce scoti ouale colorate si le raciti putin, unge-le cu putin ulei. Aseaza-le apoi intr-un cosulet cu frunze de pelin.