Ce sa faci cand copilul tau a picat un examen

Inainte sa iti certi copilul pentru ca a ratat un examen, pune-te in locul lui. Crezi ca se simte bine, daca “a picat” acest examen important pentru el?

A rata un examen, nu este chiar “un capăt de țară”. Vor mai exista si alte dati in care va putea relua materia, si va putea susține examenul. Cu multă muncă și perseverență, va reuși să promoveze examenul.

Pentru un copil, pentru un tânăr, este foarte important sa stie ca este iubit si atunci când greșește, si atunci când are un esec de acest gen: sa pice un examen.

Draga părinte, înainte de a tipa la propriul copil, înainte de a jigni, înainte de a critica, vreau sa iti amintești ca si tu ai fost copil cândva. Nu iti face copilul sa se simtă mai rau decat se simte. El simte rusine acum, frustrare, nesiguranță, tristețe, poate furie, poate se va interioriza…

Copilul care eșuează la un examen si nu ia nota dorita, își pierde încrederea de sine, atât de importantă pentru noi, toti.

Ai grija de copilul tau si iubeste-ti necondiționat.

Ajuta-l sa treaca peste acest mic obstacol din viața sa, și asigura-l ca totul va fi bine.

Sprijina- l cu adevarat! Ultimul lucru de care are nevoie copilul tau este de reproșuri, de cuvinte grele, de jigniri.

Draga părinte, te rog sa te abtii. Imbratiseaza-ti copilul si căutați impreuna o solutie pentru a promova examenul data viitoare.

Nu ii cauza copilului un stres in plus, pentru ca “a picat” un examen.

Mai important este ceea ce simte copilul tau, decat orice examen de pe lumea asta!

Imbratiseaza-ti copilul si ajuta-l sa învețe, astfel încât să promoveze examenul.

Ambitioneaza-l într-un mod subtil, într-un mod inteligent.

Draga părinte, nu uita ca “a greși este omeneste” si nu exista om care sa nu fi facut asta vreodata in aceasta viata.

Oricum, viata este dura, te rog nu-ti stresa copilul si nu-l face sa se simta”ultimul om” se pe lume, un incapabil. Nu-ti face propriul copil sa se simtă frustrat.

Conteaza enorm pentru un copil care a ratat un examen important, un test, sa ii fi alături. Ii esti părinte si copilul trebuie sa simtă ca se poate baza întotdeauna pe tine. Nu iti îndepărta copilul din cauza cuvintelor grele pe care i le adresezi.

Intreaba-l cum se simte si cum il poti ajuta. Spune-i ca totul va fi bine. Invata-l sa fie optimist.

Invata-l sa nu isi piardă speranța, orice ar fi.

Invata-l sa aiba incredere in el si invata-l ca eșecurile fac parte din viața. Ele sunt ca niste lecții pentru noi, oamenii.

Întotdeauna va exista un” maine”, în care trebuie sa fim încrezători. Cu multă muncă, vom reuși să promovăm orice examen!

Invata-ti copilul sa nu se lase” batut” niciodată.

Indiferent de cat de supărat esti, ca părinte, ca al tau copil nu a reușit să ia nota mare la un examen, sa ii fii alaturi copilului tau, care se simte probabil, foarte dezamăgit si neîncrezător in fortele proprii.

Cu pregatire mai multă, copilul tau va promova examenul dorit.

Rolul tau de părinte este sa ii fii alături copilului. Nu fii un critic prea dur cu el!