Ce simbolizeaza pelinul – De ce scoatem ouale rosii pe pelin

Cand te gandesti la sarbatoarea Pastelui, cu siguranta iti vine in minte imaginea oualor rosii asezate peste frunze de pelin, intr-un cosulet.

Pelinul este o planta cu frunze verzi care se foloseste in ziua vopsirii oualor de Paste. Atfel, ouale vopsite se scot pe frunze de pelin si se pastreaza intr-un cos cu frunze de pelin.

Pelinul poate creste inalt pana un metru si iubeste soarele si caldura. Are un miros specific si un gust amar, drept pentru care este considerat simbolul amaraciunii vietii pe pamant.

In popor, pelinul este vazut ca o planta magica ce alunga bolile si spritele rele din casa.
Oul rosu este simbol al sangelui varsat de Mantuitor, al sacrificiului pentru iertarea pacatelor oamenilor.

Fiul lui Dumnezeu a luat asupra sa toate pacatele si ne-a oferit mantuirea. Iisus este singurul om care a cunoscut moartea si in lupta cu ea a iesit invingator.

Ouale rosii scoase pe frunze de pelin semnifica suferinta, durerea prin care a trecut Mantuitorul pentru salvarea sufletelor noastre. Pelinul este amar precum durerea, suferinta si este asociat cu pacatul.

Oul rosu aduce viata, speranta prin jertfire si este asezat peste pelin, ca sembol al pacatului, durerii si suferintei.
Pe scurt, imaginea oului rosu peste frunze de pelin simbolizeaza invingerea pacatului prin suferinta, iertarea asezata peste pacat.