Vopsirea oualor de Pasti – Simbolistica culorilor oualor vopsite de Pasti

Pastele este sarbatoarea Invierii lui Iisus, fiul Domnului, care s-a lasat rastignit si a murit pentru a ne salva sufletele pacatoase.

Un element simbol, nelipsit din aceasta sarbatoare sunt ouale vopsite. Daca multa vreme ouale erau vopsite in rosu, in zilele noastre se vopsesc oua in culori precum negru, verde, galben, etc. Ouale pot fi incondeiate cu ceara sau pot fi decorate cu abtibilduri. Sunt persoane pricepute care il impodobesc cu ornamente din margele sau hartie creponata.

Dar ce simbolozeaza culorile ouale vopsite de Pasti ?

Oul rosu simbolizeaza sangele scurs din ranile lui Iisus, rastignit pe cruce. Maicuta Domnului a venit sa-si planga fiul si asezand un cos cu oua langa cruce, sangele acestuia a inrosit ouale.
Alta legenda spune ca ouale sunt rosii precum lacrimile Maicii Domnului care suferind pentru moartea Fiului Ei, a plans cu lacrimi de sange care au rosit ouale din cos.

Oul verde – este simbolul vietii, al sperantei, este simbolul victoriei in lupta cu moartea, caci Iisus a invins moartea si a revenit la viata.

Oul albastru sau galben – semnifica boala, suferinta indurata de Mantuitor pe cruce.

Oul negru este simbolul mortii, a disparitiei, dar este si simbolul pacatului, in special al pacatelor grele. Se spune ca fiecare pacat este notat cu negru in Cartea Vietii fiecarui om.

In orice culoare veti vopsi ouale de Paste, aminteste-ti ca este sarbatoarea Invierii, a biruintei vietii asupra mortii, a iertarii asupra pacatului.