Semnificatiile postului Pastelui – Despre posturile de peste an

Exista 4 posturi mari peste an : Postul Pastelui, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, Postul adormirii Maicii Domnului si Postul Craciunului. In functie de gradul de severitate, exista 4 tipuri de posturi:

1. Ajunare sau post total sau post negru – nu se mananca si nu se bea nimic in acea zi.

2. Post aspru (xirofagie) – adica mancare uscata: paine, seminte, fructe uscate si apa, o singura data pe zi, dupa ora 15.

3. Post comun sau obisnuit – se mananca mancaruri de legume gatite cu ulei.

4. Dezlegare sau post usor – se mananca peste, oua, branza si lactate si se bea vin.

Postul este un prilej de autocontrol si infranare a poftelor de orice fel (trupesti sau alimentare), de purificare a trupului pacatos si de inaltare a sufletului catre Dumnezeu.

Pe langa abtinerea de la mancaruri cu carne, este importanta si infranarea poftelor trupesti. Asadar, daca te-ai hotarat sa tii post alimentar, e necesar sa tii si post sexual ! Postul alimentar si sexual trebuie completat cu o curatire a gandurilor si simtirii. Degeaba tii post daca vorbesti si te comporti urat.
In plus, inainte de a incepe sa tii post, trebuie sa te impaci cu toata lumea, sa ierti si sa iti ceri iertare de la cei din jur.

Adevaratul post este cel care respecta cele doua aspecte ale lui: aspectul trupesc si aspectul sufletesc, prin urmare, cand abtinerea de la carne este completata cu retinerea de la pacate.
Un aspect demn de precizat este ca nu trebuie sa te imbuibi cu mancare, chiar daca tii post. Mananca atat cat iti trebuie, pentru ca si excesul constituie un pacat, respectiv lacomia.
Pentru ca postul sa fie complet, mergi la biserica, asculta slujba, spune rugaciuni, spovedeste-te si impartaseste-te.

Exista foarte putine persoane care tin tot postul. Cinste celor care reusesc prin ambitie sa tina tot postul !