Un referat este un document al carui scop este de a comunica si de a explica o situatie din diferite perspective, adica ceva despre care se desfasoara o ancheta aprofundata. Un referat poate fi solicitat in orice domeniu, fie la locul de munca, scoala, universitate, comert etc., dar pentru a-l elabora in mod corespunzator, este esential sa se tina seama de anumiti pasi. Descoperiti in acest articol cum sa scrieti corect un referat.

Pasii de urmat:

1. Un referat trebuie intocmit cu un limbaj clar, precis, concret si obiectiv. Trebuie sa evitati includerea evaluarilor personale folosind formulare verbale, cum ar fi: cred ca, cred, as dori, etc., care ar trebui inlocuite cu alte cuvinte, cum ar fi: observat, analizat, proceduri etc. Pe calimara.net poti gasi si alte articole si informatii interesante si utile.

2. In mod specific, finalizarea unui referat trebuie sa aiba urmatoarele faze: stabilirea obiectivului, selectarea informatiilor, analizarea acestora, evaluarea si verificarea, structurarea referatului si continuarea lucrului.

Pentru a stabili scopul, puneti-va urmatoarele intrebari: “Pentru cine este referatul?”, “Care este scopul lui?”, “Ce anume doriti sa stiti?”, “Ce cunostinte aveti despre acest subiect?”

Definiti faza preliminara a activitatilor pe care le veti desfasura pentru a atinge criteriile de evaluare propuse. Determinati sursele de informatii, resursele umane si resursele materiale pentru extragerea datelor. Dupa extragere, analizati toate informatiile selectate, organizati-le si incepeti sa faceti comparatii.

3. Evaluati datele si continuati sa le verificati, sa consolidati informatiile, sa organizati si sa pregatiti referatul scris. Referatele bune ar trebui sa spuna care este sursa anumitor informatii, pentru asta, trebuie sa notati sursa, o puteti face adaugand un numar alaturi de datele in cauza si in nota de subsol sau intr-o anexa.

4. Structura referatului este impartita in trei parti:

4.1. Introducerea – raspunde la intrebari: “Pentru ce?”, “De ce?”, “Cu ce?”

4.2. Dezvoltarea – prezinta procedurile sau metodologia utilizata pentru colectarea informatiilor, raspunde la intrebare, “Cum?”

4.3. Concluzia este in cazul in care rezultatele sunt prezentate, raspunde la intrebarea: “Ce s-a gasit?” si
“Ce ar trebui facut?”

Recomandari generale: referatul ar trebui sa fie obiectiv, subiectivitatea nu este acceptata; trebuie sa descrie toate datele posibile, organizate; trebuie sa descrie in detaliu fiecare etapa urmata, citeaza sursele pe care le-a consultat; trebuie sa contina paragrafe scurte, clare, precise si concrete.