Violenta verbala si fizica din copilarie lasa urme adanci

Cu totii am fost odata copii, insa multi dintre noi au uitat asta, nemaiavand rabdare cu proprii copii.

Preocupati cu grija zilei de maine, riscam sa uitam sa zambim si invatam tot mai mult sa ne izgonim copiii de langa noi, fara sa vrem, prin comportamentul nostru si prin limbajul verbal neadecvat, care lasa urme adanci in sufletul copiilor.

Poate ca si noi am luat palme in copilarie. Sau cel putin unii dintre noi au luat cu siguranta. Poate nu toti… Sper ca nu toti… Dar asta nu inseamna ca trebuie si noi sa ne batem copiii, ci din contra, sa ne dorim sa nu facem greselile parintilor nostri.

Viata e grea, insa tocmai copii sunt speranta si lumina noastra. Sau cel putin asa ar trebui sa fie. Sa venim acasa si sa zambim, sa ii imbratisam si sa le spunem in fiecare zi cat de mult ii iubim. Ei nu sunt vinovati cu nimic, daca tie iti merge rau la serviciu, nu ei au cerut sa vina pe lume si cu siguranta nu isi dau seama de ce adultii se enerveaza atat de repede si de ce e nevoie sa tipe unii la altii.

Pentru copii joaca e totul, mai ales atunci cand si parintii lor sunt implicati. Se simt utili, valorosi, iubiti…

Niciodata n-ai sa intelegi poate ce se ascunde in sufletul unui copil atunci cand este palmuit sau jignit. Vorbe precum ” nu esti bun(a) de nimic lasa urme adanci. Insa copii mici isi iubesc “calaul”, cu timpul incepand sa creada ca e vina lor si ca merita sa primeasca astfel de “atentii”. Bataia nu este “rupta din rai” si nici “unde mama NU creste”! Cresc doar furia, neputinta, frustrarea, ura…

Nu-ti lovi copilul, il iubesti! Incearca sa te stapanesti chiar daca el face multe pozne si tu iti pierzi rabdarea… Zambeste, amuza-te impreuna cu el de ceea ce face! Multumeste-i lui DUMNEZEU ca ti l-a lasat sanatos si ca poata sa faca aceste pozne!

Ce ar fi sa ne amintim sa mai fim si noi copii din cand in cand?! Macar atunci cand ne jucam alaturi de puii nostri dragi, care merita toata atentia, iubirea si aprecierea noastra!

Respecta-ti copilul! Asculta-l cand are ceva de zis si nu-l ignora!

Copii nu sunt saci de box, ci alinarea si bucuria noastra! Fericirea si mandria noastra!

Violenta, de niciun tip, nu aduce nimic bun! Violenta NU INSEAMNA EDUCATIE!

STOP VIOLENTEI! Copii merita tot ce este mai bun, dar in primul rand afectiune si cuvinte de lauda, incurajari!

Daca vedeti un copil maltratat pe strada, va “bagati” pentru a fi lasat in pace? Sau ignorati totul?