Stima de sine se dobandeste in copilarie – Cultiva incredere copilului

Stima de sine este imaginea pe care tu ca persoana, o ai despre tine. Stima de sine se formeaza in copilarie, sub influenta familiei.

Asadar, familia joaca un rol important in dezvolarea armoniasa a noului individ. Un copil mereu laudat se va supraevalua pe cand unul criticat mereu, se va subevalua.

Parintii trebuie sa cultive incurajarile pentru actiunile copilului. Iar aceste incurajari sa fie fondate, adica sa aiba o baza reala. Daca micutul sau micuta deseneaza, lauda-l mereu ca a desenat frumos si indruma-l sa-si imbunatateasca abilitatile.

Atentie insa! Copiii rasfatati si adorati de parinti de pare nu exista alt copil mai frumos si mai destept decat al lor, risca sa nu isi dezvolte o stima de sine optima. Ei vor trai cu impresia ca totul li se cuvine si ca vor primi intotdeauna exact ce isi doresc atunci cand isi doresc. Astfel, in viata de adult vor fi frustrati iar stima de sine va avea de suferit.

Asadar, parintii trebuie sa le spuna concret copilasilor unde gresesc, dar sa-i indrume cu blandete, nu cu pedepse sau critici aspre.

Ofera o copilarie plina de afectiune copilului tau!