In atentia gospodinelor…….
Una dintre cele mai potrivite metode pentru conservarea legumelor si fructelor este sterilizarea .
Dupa ce le-ati spalat, curatat, oparit legumele si fructele se asaza in borcane , sticle , inchise ermetic , pentru a impiedica patrunderea aerului si apoi se pun la fiert .
In urma acestor operatii , sporii, prin care se inmultesc ciupercile, mor.
Pasteurizarea – prin ea, se incalzeste produsul la 75 grade C. Aceasta metoda se foloseste mai ales la conservarea lichidelor , in special la conservarea sucurilor de fructe si legume.
Sterilizarea se face astfel: dupa ce borcanele sau sticlele au fost astupate , se asaza in cazan, pe un gratar de scandurele, despartite intre ele ca sa nu se sparga, cu paie, fan, talas, carpe sau ziare. :)Vasul se pune cu apa calda.
Apa din vasul de sterilizat trebuie sa fie , in tot timpul fierberii, la acelasi nivel cu zeama din borcane (apa care scade este inlocuita cu apa calda).
Atentie! Pentru ca sterilizarea sa se faca complet apa trebuie sa dea in clocot.
Timpul de sterilizare depinde de marimea borcanelor si de fructele sau legumele pe care le sterilizam. De aceea, timpul de sterilizare se socoteste din clipa in care in interiorul borcanelor incep sa se ridice spre suprafata bule mici de aer si nu din momentul in care clocoteste apa .
Daca conservele se fierb mai putin ele se strica iar daca se fierb prea putin, se terciuiesc. Mare grija!
Durata de sterilizare a legumelor:
– bulion 20 min (borcan sau sticla1/2l ) si borcane de 1 l 30 min;
– fasole fideluta 60 min (b sau s 1/2l) si b 1l 90 min;
– ghiveci 70 min (b sau s 1/2l) si b 1l 110 min;
– vinete pentru musaca 75 min(b sau s) si b l 110 min etc.