Sanatatate din sunatoare – Beneficii si riscuri – Tratamente cu sunatoare

Sunatoarea se mai numeste si pojarniţa, drobisor, floare de naduf, iarba sangelui, neruju, pojarnita, sinatoare, sunaica. Virtutile terapeutice ale acestei plante sunt cunoscute inca din cele mai vechi timpuri, fiind o planta medicinala des utilizata.
Aceasta planta care creste pe camp are proprietati vindecatoare pentru afecţiuni hepatice, gastrice şi respiratorii.

Sunatoarea este ca o farmacie si contine acidul valerianic, saponinele, colina, rutina, uleiul volatil, galactoza.
Preparatele de sunătoare (infuzie sau tinctură) sunt utilizate in bolile sistemului nervos, (depresie, anxietate, insomnie). Persoanele depresive pot consuma doua cani de infuzie zilnic, timp de 2-3 luni. Efectele tratamentului sunt evidente inca din primele trei săptămâni de cura.

Poti folosi uleiul din sunatoare impotriva alergiilor, eczemelor, iritatiilor; fierii lenese si a durerilor de cap.
Infuzia neindulcita de sunatoare se bea in afectiuni gastrice, arsuri la stomac, ulcer sau gastrita.
De asemenea, infuzia din planta o poti folosi pentru gargara in caz de gingivite, abcese dentare (ca atare sau in amestec cu patlagina, in proportii egale), rani sau afte bucale.

Sunatoarea este folosita pentru a reduce stresul si anxietatea. Dezavantajul este ca accelereaza metabolismul si reduce efectul unor medicamente. E bine de stiut ca sunatoarea interactioneaza cu pilula contraceptiva, cu medicamente contra anxietatii, epilepsiei, insomniei, depresiei si cu unele tratamente impotriva HIV.