Problemele in familie si certurile parintilor ii afecteaza pe copii

Pentru orice copil, parintii sunt universul pe care il cunosc in fiecare zi, micutii invata in fiecare zi modele de comportament de la parinti. Dar ce se intampla atunci cand linistea familiei dispare si se instaleaza certurile parintilor ?
Evident ca parintii se cearta unul cu altul, dar pe parcurs, cei doi ajung sa se rasteasca si la cel mic. Faptul ca familia nu are suficiente fonduri banesti pentru traiul cotidian, oboseala, stresul, grija zilei de maine sau pur si simplu diferentele dintre cei doi parteneri isi spun cuvantul.

Cand certurile devin dese si pare ca acel cuplu e pe cale de a se desparti, o solutie utila ar fi vizita la un psiholog. Exista destule familii care au depasit probleme familiale vizitandu-l.
Parintii sunt prin definitie adulti si trebuie sa tina cont de cateva aspecte importante pentru dezvoltarea emotionala armonioasa a micutului : in primul rand, dati dovada de control al nervilor, discutati pe un ton calm. La fel de importanta este rabdarea, trebuie sa asculti si ce are celalat de spus, fiecare om are dreptul la opinie! Respectul ar trebui sa primeze in orice relatie, de aceea, nu folositi cuvinte jignitoare !

Cand este tensiune in casa, fie ca parintii se cearta sau pur si simplu isi vorbesc pe un ton altfel, copilul simte ! Trebuie evitate, pe cat posibil,situatiile conflictuale in fata copilului. Acesta va deveni frustrat, nesigur si va crede ca va certati din cauza lui.
Copilul trebuie sa aiba sentimentul de siguranta in familie, indiferent de varsta !

Chiar si bebelusii resimt efectele conflictelor intre parinti. Tonul ridicat ii sperie si devin iritati sau plang. Cand este un pic mai mare, copilul poate invata diverse cuvinte jignitoare pe care le va folosi, in ciuda faptului ca nici nu stie ce inseamna.
Intr-o familie ar trebui intotdeauna cautata o solutie de aplanare si rezolvarea conflictului. Pentru cel mic, indiferent de varsta, veti fi toata viata un model, insa impactul decisiv asupra personalitatii sale se produce in copilarie.

Mare atentie cum ne comportam cu partenerul (partenera) mai ales in fata copiilor! Ei nu au nicio vina! Nu-ti pierde cumpatul de-o fata cu ei!