Prima zi de gradinita pentru copilul tau – Acomodarea la gradinita

Mii de ganduri si de griji. Multe lacrimi si melancolie. Din partea parintelui, nu neaparat a copilului. Culmea. Pentru ca exista copii care se adapteaza foarte repede la gradinita, in timp ce altii plang luni in sir si tot nu se acomodeaza. Da, exista copii care sunt fascinati de noile jucarii si noua locatie, incat ar vrea sa ramana acolo. Cunosc cazuri.:-)

Parintele se simte mai rau decat copilul care va merge la gradinita. Copilul trebuie sa stie ca acolo isi va face prieteni, va invata lucruri noi, se va simti bine si va fi bine in gradinita. Gradinita e un loc pentru distractie si socializare, nu un loc in care e abandonat si nu are de ce sa fie trist, pentru ca mama vine si il ia, nu l-a parasit. Asta trebuie sa stie copilul. Si se va convinge, cu timpul, ca asa este. Mama vine intotdeauna sa il ia acasa, dupa program.

Prima zi de gradinita e una cu mii de intrebari si de fel de fel de dileme. Ziua in care iti lasi copilul in grija unor straini, sperand ca totul va fi bine. Si miracolul se produce. Copilul se va acomoda in gradinita, in timp, iar tu, ca mama, iti vei reveni si tu sufleteste si cand vei ajunge acasa, nu-ti va mai parea atat de pustie casa fara copilul tau si nu vei mai simti acea liniste apasatoare care te face sa suferi. Comunicarea cu personalul didactic trebuie sa fie permanenta si trebuie sa existe transparenta.

In prima zi de gradinita trebuie sa iti iei copilul de mana, sa ii zambesti si sa porniti la drum. Impreuna. Cu speranta si optimism. Pentru ca te simte. Explica-i cum va fi la gradinita, cat va fi de placut si ca este in siguranta acolo. Linisteste-l si nicidecum nu il “ameninta” cu gradinita. Nu ii spune niciodata ca daca nu e cuminte, va merge la gradinita! Pentru ca gradinita trebuie inteleasa ca fiind un loc de joaca si un loc unde invata permanent, lucruri noi. Nu il face sa creada ca merge la gradinita deoarece este pedepsit! Nu e asa!

In primele zile de gradinita, puiul tau poate sta doar cateva ore, pentru ca acomodarea sa fie treptata. Mai ales ca pot exista si alti copii care vor plange, deci exista “riscul” ca si copilul tau sa planga.

Totul ti se pare cam ciudat in prima zi de gradinita. Dar va redeveni la normal mai curand decat iti inchipui. Si va fi bine. Iar daca nu iti place gradinita pe care ai ales-o, esti libera sa alegi alta. Sunt atatea! Iar daca observi probleme grave intr-o anume gradinita, fie ea de stat sau privata, sa nu taci! Incearca sa schimbi ceva!

Fie ca alegi o gradinita de stat sau una particulara, este recomandat sa te documentezi bine inainte si sa te asiguri in permanenta ca puiul tau este ok acolo. Mai ales daca este la program prelungit. Pentru ca acolo va manca, va invata, va dormi, se va juca . Va socializa.

P.S. Increde-te in instinctul tau!
Prima zi de gradinita… Pentru puisorii vostri cum a fost acomodarea?

Un an scolar minunat!