Pericolul din medicamente si ceaiuri – Asocierile nepotrivite dintre ele

Medicina moderna este sprijinita de medicina homeopata, bazata pe tratamentul cu plante. Plantele pot fi sub forma de ceaiuri, tincuri, capsule cu extracte. Trebuie stiut ca atat consumul de medicamente cat si de ceaiuri sau tincturi pot avea efecte secundare. Si mai periculos este sa asociezi medicamente si plante « dupa ureche ». Cand substantele din cele doua sunt prezente in organism, unul poate modifica actiunea celuilalt, impiedicandu-l sa actioneze sau dimpotriva, ii amplifica efectul. Sau si mai periculos, asocierea dintre un anume medicament si o anume planta sa aiba efecte toxice.

Spre exemplu, sunatoarea este folosita pentru a reduce stresul si anxietatea. Dezavantajul este ca accelereaza metabolismul si reduce efectul unor medicamente. E bine de stiut ca sunatoarea interactioneaza cu pilula contraceptiva si cu unele tratamente impotriva HIV.

Daca urmezi un tratament pentru scaderea tensiunii, nu bea ceai de tei sau lemn dulce ! Poti bea ceai de macese, acesta are proprietatea de a calma palpitatiile.

Inainde a bea un ceai trebuie sa citesti prospectul cu atentie si sa informezi medicul sau farmaxcistul despre medicamentele si ceaiurile pe care le consumi, in vederea unei asocieri corecte si a unui tratament eficient.