Obiceiuri si traditii romanesti la nasterea copiilor

1. Moasa copilului, este o persoana draga mamei, ea va scoate copilul din maternitate, aducand un rand de hainute si botosei pentru bebe. Moasele sunt desemnate doar in anumite zone ale tarii. In Oltenia mai ales, moasei i se acorda o importanta deosebita.
In traditia romaneasca, moasa ajuta mama sa nasca si o invata cum sa aiba grija de bebe, insa, in zilele noastre, lucrurile s-au mai schimbat.

2 . Molifta , reprezinta o scurta slujba, in care preotul rosteste cateva cuvinte si despre copilas. Aceasta se face dupa 40 de zile de la nasterea bebelusului.

3. Ursitoarele, sunt zane care vin sa ii ureze copilului de bine, in a treia noapte de la nastere. Ele sunt in numar de trei. In acea noapte, se lasa un bec aprins, pentru a avea lumina sa vina, se prepara bucate si se pun pe masa, ursitoarele lasand urme, fiecare aliment avand o semnificatie.

4. Botezul

Moasa imbraca bebelusul in hainele pe care I le-a cumparat, si il aduce pana la biserica, unde i-l da nasei. Preotul sfinteste apa din cristelnita unde va fi scufundat copilul, spre a fi crestinat, in urma botezului. Copilul va fi scufundat in apa de trei ori, in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh. Apoi se spune Amin.
La botez, nasii trebuie sa spuna “Crezul”.
Dupa ce este scos din apa, copilul este infasurat intr-o panza alba, luata de nasa.
Nasul duce lumanarea aprinsa pana acasa, o stinge de pragul usii , facand semnul crucii.
Nasa da mamei copilul peste prag, spunand:”- Mi-ai dat un pagan, ti-am adus un crestin”, rostind asta de trei ori.
In ziua botezului nu se pupa copilul, pentru a nu-I lua “mirul” cu care este uns de preot.

5. Baita copilului, dupa botez

De abia dupa baita, se va pupa copilul iar. Nasa va pune in cadita de baie: un fulg, un ou fiert, argint, aur, zahar, busuioc , o floare, apa sfintita, sare, miere, lapte, orez, bani, si va spala copilul, urandu-i de bine in timp ce il spala.
Apa se arunca la radacina unui pom tanar, drept, roditor, unde nu trece lumea sa calce. Copilul va fi imbracat in alt rand de haine, cumparat de nasi.