Obiceiuri si traditii de Paste – Superstitii cu ocazia Sarbatorilor Pascale

Pastele este sarbatoarea religioasa a Invierii Mantuitorului. Acesta a fost rastiganit in ziua de miercuri si a murit vineri, pe cruce. A fost ingropat sambata iar duminica, in ziua de Paste, a inviat.

1. Cel mai reaspandit obicei de paste este vopsirea oualor cu rosu. Exista regiuni in care ouale sunt vopsite in culori precum verde (simbolizeaza speranta), negru si galben (simbolizeaza durerea Mantuitorului, suferintele Lui).

2. Daca de Craciun se sacrifica porcul, de Pasti, mieii si iezii sunt cei sacrificati.
Masa specifica Pastelui cuprinde ciorba de miel sau ied, drob, friptura de miel sau ied, cozonac si pasca.

3. Un obicei de Paste este acela de a te innoi, de a purta vesminte noi, lucru ce semnifica schimbarea, lepadarea de pacat si primirea unei vieti noi.

4. Mersul la biserica, la denii si in noaptea Invierii, cand, la finalul slujbei religioase se ia « paste », adica paine stropita cu vin.
« Pastele », adica painea stropita cu vin semnifica trupul si sangele Mantuitorului care s-a sacrificat pentru mantuirea noastra.

5. Dupa ce iau « paste », duminica dimineata, femeile dau oua rosii peste mormintele rudelor si aprind lumanari.

6. In noaptea Invierii, la miezul noptii, cand inviaza Iisus, toate luminile din biserica sunt stinse, iar preotul vine afara cu o lumanare aprinsa, semn al Invierii, al luminii si bucuriei pe care ni le ofera Mantuitorul, prin salvarea sufletelor noastre de la pierire.