Stiati ca…- Lucruri interesante despre porc, vaca, elefant, cal, arici

1. Si aricii se pot ingrasa si devin obezi? Un arici gasit intr-o ograda din Marea Britanie cantarea 2 kilograme, desi greutatea lui ar fi trebuit sa nu depaseasca o jumatate de kilogram. Se pare ca ariciul s-a ingrasat mancand hrana necorespunzatoare, respectiv graunte pentru pasari.

2. Exista o vaca gigant? Tot un animal din Marea Britanie, de data aceasta o vaca, are dimensiuni impresionante: aproximativ o tona jumatate si 1, 80 inaltime.
Cand s-a nascut, vacuta era absolut normala si nimeni nu ar fi crezut ca va creste asa mult, desi s-a alimentat normal.

3. Porcul mistret sau Sus Scrofa poate fi intalnit in toata Europa. In Romania traieste in padurile subcarpatice si carpatice.
Mistretul este un animal nocturn, care cauta hrana atat in padure (ghinde, jir) cat si la marginea padurilor, atacand culturile de cartofi. Femela mistret face pui o data pe an, fatand intre 4 si 6 purcei.
Porcul mistret este al 12-lea semn in zodiacul chinezesc, reprezentand onestitatea.

4. Vaca este simbol al maternitatii, fertilitatii, nutritiei si abundentei.
Cuvantul “vaca” este integrat in expresii precum « mananci ca vaca » – mananci mult, unde cuvantul are conotatii peiorative.

5. Porcul este simbolul murdariei, ignorantei si lacomiei.
Pentru crestini, porcul este un animal inferior, grosolan, simbol al pacatelor carnale, in special al gurmanzilor, cei care mananca mult si urat.
Musulmanii si evreii nu consuma deloc carne de porc deoarece considera ca porcul este o fiinta murdara.

6. Calul – este simbol al curajului, gratiei si vitezei, precum si al virilitatii (expresia « viril ca un armasar »).
In Biblie, cei patru cai ai Apocalipsei imbraca simboluri ale pedepselor prin boli precum: cel alb (ciuma), cel rosu (razboi), cel negru (foamete) si cel galben (moarte).
In zodiacul chinezesc, calul corespunde Gemenilor si simbolizeaza pragmatismul si iubirea.

7. Elefantul este unul dintre cele mai mari animale patrupede terestre. Este mare inca din nastere, cand cantaresc 100 kg. Elefantul este singurul mamifer care nu poate sari și este animalul cu cea mai groasa piele de pe planeta.

Am cules aceste informatii din Dictionarul de Simboluri si din Atlasul Zoologic.