Nu certa copilul cand nu vrea sa isi imparta jucariile

Inchipuie-ti ca vine un necunoscut si iti smulge poseta de pe umar. Tu cum reactionezi?
E normal ca ei, copiii, “sa riposteze” si “sa reactioneze” atunci cand li se smulge o jucarie. E felul lor de a spune ca ii deranjeaza asta. Mie mi se pare normal ca un copil caruia i s-a smuls jucaria din mana de catre alt copil, sa riposteze, doar ca uneori ripostarea inseamna o palmuta data celuilalt copil, comportament care nu trebuie sa devina obisnuinta. Si atunci ii explicam calm copilului ca nu e frumos si nu e bine sa batem alti copilasi iar acelui copil care i-a smuls jucaria ii spunem sa i-o ceara frumos.

Nu iti certa copilul daca nu vrea sa imparta jucariile! Nu e obligatoriu sa imparta cu oricine, orice jucarie preferata. Nici noi,adultii nu ne impartim chiar orice, nu? Mai ales daca nu ne cunoastem… Aceasta este legea firii… Sa “aparam” si sa tinem la ceea ce avem…

Nu iti obliga si nu iti certa copilul daca nu vrea sa imparta. Explica-i calm ca ar fi frumos sa imparta, insa nu insista daca nu vrea. Sau, pot face schimb de jucarii si cu siguranta vor fi ambii copilasi “multumiti” si nu se vor certa.

Dragi parinti, voi cum reactionati cand copilasii nu vor sa isi imparta jucariile cu alti copii? Asteptam sfaturi si pareri.