Mustarul, regele condimentelor – Lucruri interesante despre mustar

Mustarul, acea crema galbuie cu gust dulce sau iute si uneori cu bobite de mustar sau in combinatie cu hrean, este consumata frecvent cu friptura. Mustarul este utilizat de multa vreme. Din semintele sale se obtine pasta pentru friptura dar se pot consuma si frunzele sale, cand sunt tinere, crude sau gatite.

Mustarul iubeste soarele si temperaturile mai scazute si nu este o planta greu de cultivat.
Exista cateva soiuri de mustar : mustar alb, negru, salbatic. Mustarul alb face seminte micute, rotunde si tari. Mustarul negru are gust foarte picant.
Cel mai des utilizat este mustarul alb. Pasta de mustar dulce se obtine din bobele de mustar alb iar pasta de mustar iute din soiul negru.

Frunzele mustarului sunt foarte sanatoase si au putine calorii. Contin vitaminele A si C, calciu si fier, drept pentru care sunt recomandate celor cu lipsa de acalciu si anemicilor. Datorita continutului de antioxidanti, sprijina lupta impotriva temutului cancer.

Frunzele ce urmeaza a fi consumate trebuie sa fie verzi, tinere si moi. Le poti consuma crude in salata sau gatite precum stevia sau spanacul.
De retinut ca boabele de mustar ajuta la scaderea colesterolului daca se consuma cate o lingurita de boabe de 3 ori pe zi, servite inainte de masa cu 30 de minute.

Atentie, nu cumparati boabele din comert pt ca nu sunt autohtone, ci mergeti la Plafar. Terapia cu boabe de mustar este utila si in cazul persoanleor cu afectiuni ale stoamcului, arsuri, gastrita sau ulcer.

Laxativ, datorita mucilagiilor continute, boabele de mustar sunt utile pentru combaterea cinstipatie: o lingurita de boabe inghitite cu un pahar de apa.
Consumati mustar pentru a va pastra sanatatea.