Mersul la dentist cu placere – Invinge teama de stomatolog

De multe ori, ezitam sa mergem la dentist. Si amanam. Iar problemele dintilor se agraveaza cu trecerea timpului.

Cautam pretexte si invocam fie ca nu avem bani pentru a merge la dentist, fie ca nu avem timp. Dar, cred ca de fapt este teama… Teama de acele aparate care scot zgomot, de felurite ustensile si de ace… Teama de durere… Insa ar trebui sa stim ca, in zilele noastre, exista cabinete stomatologice particulare, in care lucreaza doctori exceptionali si ar mai trebui sa mai stim ca aparatura din zilele noastre este performanta si ca durerea nu mai este intensa ca pe vremuri, cand bunica isi scotea dintii cu clestele, pe viu.

Acum nu mai doare aproape deloc, vreau sa precizez ca ultima oara cand am fost la dentist, era sa si adorm pe scaun, in timp ce imi lucra o masea, asta ca sa ma credeti ca nu doare deloc… Cel putin pe mine nu m-a durut si chiar am prins drag de a merge la dentist periodic pentru a-mi rezolva eventualele probleme la timp… Mai ales ca am mare incredere in doctora mea stomatolog, este foarte priceputa, calma si draguta.

E important sa ai incredere in dentistul tau.
E important sa iti explice tot ceea ce iti lucreaza si cum. Iar daca doare, cu siguranta iti va face anestezie.

Desigur ca, daca ai avut o experienta traumatizanta in trecut, la dentist, iti este frica in prezent si nu iti mai vine sa mai calci pragul niciunui cabinet, e de inteles asta, insa trebuie sa iti invingi teama, iar la final, dupa ce iti vei rezolva problemele din gura, te vei intreba cum de n-ai avut curaj sa mergi mai devreme si ti se va parea “floare la urecehe”! Iti va parea rau ca nu ai fost la timp la stomatolog.

E important sa ne facem un control macar o data pe an si sa tratam din timp, pana nu se agraveaza.

La fel de important este sa folosim apa de gura, o pasta de dinti adecvata, o periuta de calitate, pe care trebuie sa o schimbam la maxim doua luni, sa folosim ata dentara sau un instrument special pentru scoaterea resturilor alimentare dintre dinti, mai ales daca ai dintii foarte apropiati.

Am scris acest post, cu speranta ca cine va citi, va putea invinge mai usor teama pentru dentist. Iar daca din diverse motive ai amanat pana acum, e timpul sa mergi macar la un control! E bine de stiut ca nu doare nimic! Sper ca am ajutat macar putin si vreau sa conving prin postul meu ca mersul la dentist poate fi o placere, mai ales cand ai un doctor bun si bland, care lucreaZa cu drag si isi iubeste munca.

Gandeste- te ca dupa, vei avea o dantura sanatoasa. Decat sa suporti durerile cariilor complexe, mai bine mergi la medic, pentru ca oricum exista anestezie locala pentru a nu simti nimic, eventual doar un mic discomfort poate. Depinde de fiecare persoana.

Multa sanatate va doresc, tuturor! Si asteptam experiente legate de mersul la dentist.