Lucruri interesante despre vanilie – Ce nu stiai despre vanilie

Vanilia este o planta tropicala care face parte din familia Orhideelor. Productia anuala de vanilie in lume trece de 1500 de tone.
In tara noastra, vanilia creste doar in sere iar polenizarea este artificala si se face cu pensula. Aceasta pentru ca numai albinele mexicane si de pasarile colibri polenizeaza natural vanilia.

Are un miros placut si este folosita in cofetarie pentru a da savoare preparatelor dulci. Denumirea provine din limba spaniola si inseamna pastaie, teaca mica. Este o planta cu tulpina deosebit de lunga care se catara pe trunchiurile copacilor si trece frecvent de 10 metri inaltime.

Infloreste pe tot parcursul anului si are flori galben-verzui din care e dezvolta mai tarziu pastai cu sute de seminte mici si negre. Florile vaniliei stau inflorite doar o zi !
Una dintre cele mai mari tari producatoare de vanilie este Mexicul. Se mai produce vanilie si in tari precum Guatemala, China si India.

Cel mai mare consumator de vanilie din lume sunt Statele Unite ale Americii.
Vanilia este nelipsita din cofetarie pentru a da aroma prajiturilor, inghetatelor, ciocolatei, cremelor, checuri, cozonaci si la lichior. Este folosita si in industria farmaceutica pentru a imbunatati gustul unor medicamente. De asemenea, are intrebuintari in aromaterapie pentru proprietatile de a relaxa..

Ca si cacao, consumul de vanilie are efecte benefice asupra organismului, reducand obosela, stresul si anxietatea dar are si efecte afridiziace.