La ce sa te astepti cand inscrii copilul la gradinita

In gradinita, copilul va lega prietenii, va evolua, va invata cantecele, poezii, bunele maniere si multe alte lucruri folositoare. Singurul dezavantaj este ca in primii doi ani, copiii se imbolnavesc mai des sau mai grav, pana cand sistemul imunitar se va intari.

E important sa se pastreze o buna legatura, o relatie stransa cu doamnele educatoare si ingrijitoare iar daca aveti orice intrebare, nu ezitati sa o puneti!

Instinctul este foarte important, asa ca, daca simtiti ca ceva nu este in regula, e “cazul”sa “cercetati” si sa va convingeti ca totul este ok.

In primele zile de acomodare, veti avea mai multe emotii decat propriul copil, culmea. Totul va fi bine, important e sa ai rabdare si sa fii optimist. Copiii simt trairile parintilor, mai ales ale mamei, deoarece exista o legatura puternica intre acestia.

Sunt unii copii care se acomodeaza extrem de repede, chiar din prima zi, si care nu ar mai dori sa plece de acolo. Dar sunt si copilasi care vor plange, se vor agata de parinti si ii vor implora sa nu plece si sa nu ii lase acolo, copii care vor cere sa fie luati in brate de catre parinti.

E bine sa nu infofolim copiii la gradinita, mai ales daca au caldura acolo. Am vazut la gradinita multi copii cu pantalonasi grosi sau cu pulovere exagerat de groase, chiar din lana, desi educatoarea ii sfatuia pe parinti sa ii imbrace la lejer si mai subtire, pentru ca transpira, mai ales ca ei fac multa miscare la gradinita. Prin supraincalzire, un copil poate raci! Doctorii afirma clar asta! Mare grija!

Nu toti parintii vor fi pe placul tau. Mai ales cand vei observa ca isi aduc copii bolnavi la gradinita. In primul rand, starea acelor copii se va agrava, iar in al doilea rand, cu siguranta ca va da si altor copilasi microbul, virusul sau bacteria respectiva. Si sa nu uitam ca unii copii sunt mai sensibili decat altii. Astfel, daca mie doar imi tuseste copilul, tie, draga parinte, s-ar putea sa iti faca o forma mai grava de raceala sau alte minuni. A fost doar un exemplu, ca sa ma fac inteleasa. Copii bolnavi nu se aduc la gradinita! Cadrele didactice si personalul angajat nu au datoria sa dea tratamente la gradinita! Asa ca cel mai bine ar fi sa stea acasa, orice copilas bolnav, pentru a se recupera cat mai repede, pentru a nu agrava, dar si pentru a feri si alti copii sa nu se imbolnaveasca!

Inteleg ca sunt destui parinti care nu au cu cine lasa copilul si sunt “nevoiti”sa il lase la gradinita bolnav, de parca ar fi spital! Si nu, nu vreau sa judec pe nimeni, insa nu mi se pare corect fata de acel copil si nici fata de alti copilasi, care pot lua boala de la acela! Eu cred ca e mai important propriul copil, sa fie sanatos, si ca pot exista si alte solutii pentru a sta acasa cu copilul, cat timp este bolnav!

Unele educatoare sunt mai “reci”sau mai “mamoase”cu copii, dupa firea fiecareia si nu vad nimic de judecat in asta, atata timp cat copiii sunt respectati, invatati ceea ce trebui (in functie de programa scolara) si ingrijiti corespunzator.

La gradinita privata veti plati doar taxa lunara, din care se va scadea taxa de hrana pentru acele zile in care va lipsi, iar la gradinita de stat, se va plati taxa de hrana, plus rechizitele si consumabilele.