Foarte important de citit pentru mamici si viitoarele mame

Draga mamico,

Te rog, accepta ajutorul celor din jur, fie ca e vorba despre o bona, o prietena, soacra sau mama ta! Ia-ti o mica pauza, reincepe sa te relaxezi, accepta sa fii ajutata!

Stiu, e greu acum, dar va trece. Crede-ma, oricat ti-ar fi de greu acum cu un copil mic, va trece, copiii cresc, nu raman mici. Timpul e ireversibil. Insa neuronii nu. Oboseala si grijile te pot imbolnavi la un moment dat. Ai mare grija!

Stiu, tu esti ferm convinsa ca numai tu poti ingriji acest minunat bebelus, si crezi ca nimeni nu o poate face mai bine decat tine, sau macar la fel de bine, poe aceasta lume! Doar ca uneori ai nevoie si de odihna. Accepta ca nu e usor sa cresti singura un copil mic! Accepta un mic ajutor, pentru a te putea spala in voie, pentru a merge la toaleta fara sa alergi, pentru a merge linistita la cumparaturi sau la un salon de cosmetica (ce o mai fi si ala?! sigur ca ai uitat!).

Da, e minunat sa fii mamica
! Insa mai trebuie sa si dormi! Pentru ca depinde ce copilas ai, daca se trezeste de sute de ori noaptea, este momentul sa accepti macar cateva ore de somn, lasand copilul cu altcineva, altfel santatea ta mentala si fizica vor avea de suferit, cu siguranta! Nu te incapatana! Stiu ca vei face asta, mai ales daca esti la primul copil!

Mai afla ca treburile casei nu se termina niciodata, asa ca incearca sa nu te mai stresezi si… SA ACCEPTI UN AJUTOR! Mai ales daca ai posibilitatea angajarii unei bone, fie si pentru cateva ore pe zi numai, sau daca o ai pe mama sau pe soacra in putere si te pot ajuta! Bineinteles, daca ai incredere in ele, insa fara sa devii “paranoia”.

Da, stiu
cat de mult iti iubesti copilul si de cat de multe sacrificii esti in stare pentru el, minunea ta! Cea mai de pret comoara este bebelusul tau, parte din tine! Tocmai de asta, trebuie sa fii sanatoasa, pentru ca el sigur isi doreste o mama zambitoare, odihnita alaturi de care sa petreaca momente sublime, de calitate!

Scumpa mamica, iti spun din toata inima mea, nu te incapatana sa faci numai tu nopti albe, implica-i si pe cei din familie, mai ales pe tatal copilului! Nu il mai menaja atat! Asa cum tu poti avea grija de o fiinta umana, la fel o poate face si el! Acorda-i incredere! Trebuie sa fie bine!

Da, stiu,
te simti capabila sa ai grija si de casa si de bebe, desi nu dormi noptile. Insa epuizarea nu aduce nimic bun, doar boala. Evita asta, te rog!

Acorda-ti timp si tie! Nu uita ca nu esti doar mama, ci si femeie, sotie, fiica, sora! Fa ceva ce iti place, in fiecare zi fa ceva ce iti face o reala placere, pentru a te destinde.

Da, stiu! Prioritar este bebe, insa accepta ajutorul, te rog! Ai nevoie de odihna, ai nevoie sa faci o baie in tihna, sa citesti o carte, sau oricare alta activitate pe care o faceai inainte de a deveni mamica!

Accepta ajutorul! Te rog!