Este mai bine de stiut ca detartrajul nu doare, iar depunerile care s-au acumulat pe dinti pot fi indepartate complet cu aceasta procedura. Placa de pe dinti poate duce la respiratie urat mirositoare si, daca nu se iau masuri pentru indepartarea acesteia, poate duce la carii si boli ale gingiilor. 

Daca placa este acuta, ai nevoie de detartraj profesional care se efectueaza cu ajutorul unui echipament special. Saliva, precum si germenii din gura sunt factorii care duc la formarea tartrului. Detartrajul dentar poate fi realizat cu usurinta in primele zile, deoarece straturile groase de placa nu s-au format inca. 

Cu toate acestea, daca straturile de tartru sunt groase, atunci trebuie luate in considerare masuri mai serioase. Persoanele care consuma tigari si alcool frecvent dezvolta rapid tartru pe dinti, iar consumul excesiv de cafea, ceai si bauturi colorate poate, de asemenea, agrava acumularea placii pe dinti.

Risc de descuamare a dintilor

Este mai bine sa stii ca detartrajul nu este periculos. Placa trebuie considerata un risc, deoarece prezenta placii dentare duce la carii dentare severe si poate duce in cele din urma la pierderea completa a dintilor. Desi unii oameni cred ca detartrajul poate distruge tesutul dentar, acest lucru nu este adevarat. 

Citeste si: Cand se recomanda detartrajul si ce beneficii ofera acesta?

Detartrajul este singura optiune pentru tratarea placii dentare. Daca nu se iau masuri la momentul potrivit, placa dentara poate duce la costuri extrem de mari. Daca placa nu este tratata la momentul potrivit, cariile dentare devin mai critice in timp, ceea ce duce la aparitia bolilor gingiilor si a tratamentelor suplimentare. 

Prin urmare, incearca sa iei in considerare masurile adecvate cat mai curand posibil. Unii oameni cred ca durerea lor de dinti, poate fi din cauza unor boli orale. Prin urmare, daca ai dezvoltat dureri de dinti sau alte complicatii dupa detartraj, nu le atribui detartrajului. Ar trebui sa iei masuri mai serioase pentru a-ti examina problemele dentare.

Cum se efectueaza detartrajul?

Pentru a efectua detartrajul, medicul dentist foloseste un detartrant simplu si manual atunci cand placa nu este acuta. In caz contrar, se folosesc instrumente speciale. Detartrajul nu creeaza durere deoarece dispozitivul de detartraj se roteste lent pentru a elimina placa de pe dinti, iar pacientul nu simte nicio durere. In general, daca simti ca placa s-a acumulat pe dinti, ia masuri pentru a o elimina imediat, inainte ca straturile sa devina groase.

Avantajele detartrajului

Unii oameni cred ca detartrajul duce la deteriorarea dintilor. Aceasta este o credinta falsa, iar stomatologii recomanda detartrajul cel putin o data pe an. Acest tratament nu trebuie efectuat mai mult de doua ori pe an intr-o perioada de 6 luni. Exista diferite microorganisme in mediul dintilor. 

Microorganismele adera la suprafata dintilor impreuna cu o varietate de alimente, in special alimente care contin zahar si carbohidrati. Acest lucru duce in timp, la formarea de straturi galbene si maro pe suprafetele dintilor. 

Denumite placi microscopice, aceste straturi nu sunt usor de indepartat de pe dinti cu ajutorul periutei de dinti sau a atei dentare. Pentru ca dintii sa fie albi si stralucitori, ai nevoie de detartraj profesional efectuat la clinica stomatologica.