Multe lucrari de lipire a cuprului pot fi facute de oricine cu suflet de bricolaj. Pentru aceasta, iti este in continuare util sa stii ce instrumente sunt folosite si cum functioneaza. Datorita acestui articol, vei afla mai multe despre cele 4 dispozitive principale de sudura si vei gasi astfel pe cel mai potrivit pentru munca ta. Poti alege butelii cupru pe langa alte instrumente descrise mai jos.

Foloseste un fier de lipit

Pentru o sudura de cupru, puteti folosi un fier de lipit, care este utilizat in 2 moduri diferite, cum ar fi urmatoarele:

  • fierul de lipit cu gaz: acest tip de fier de lipit, care livreaza caldura obtinuta prin flacara unei lance, este rezervat tuturor lucrarilor de zinc;

  • fierul de lipit electric: acest tip de fier de lipit, care se foloseste in general pentru lipirea cu cositor, cu incalzire instantanee produsa de o rezistenta.

Foloseste un pistol

Utilizarea unui pistol de suflare iti ofera diferite avantaje, cum ar fi urmatoarele:

  • mare manevrabilitate;

  • simplitate mare;

  • mare lejeritate.

Acest dispozitiv autonom, care functioneaza folosind un cartus de gaz butan de unica folosinta, este utilizat la lipirea tuburilor de sectiune mica. In plus, pot fi utilizate diferite duze cu privire la pistolul de suflare.

Citeste si: Importanta verificarii regulate a centralei termice

Utilizeaza o butelie cu gaz pentru lipire

Butelia cu gaz pentru cupru, a carei functionare este identica cu cea a pistolului, difera prin forma lancei care se termina intr-o duza. Acesta este conectat la un tub flexibil care este alimentat de o butelie de gaz. Datorita acestui tip de material, vei beneficia de o putere de incalzire de aproximativ 2000°C , mult mai mare decat cea a pistolului. Retine ca, in raport cu diferitele temperaturi obtinute cu acest dispozitiv, poti utiliza una dintre urmatoarele duze:

  • duze de infasurare: deoarece inconjoara piesele pe care doresti sa le incalzesti, nu ai niciun risc de pierdere de caldura. In plus, acest tip de lance iti permite sa reincalzesti foarte rapid cuprul pe care doresti sa il bati sau sa il indoi;

  • duze cu varf cilindric: aceste duze, care sunt deosebit de potrivite pentru lipirea pieselor plate, creeaza o flacara liniara.

In acest caz, poti folosi o butelie gaz MAPP, echipata cu valva CGA 600 americana continand 99,5% propena (si 0,5% propan) pentru o flacara de performanta superioara (mai bun decat butan sau propan) mai ales in timpul iernii, la temperaturi sub 0 °C. MAPP este Metil Acetilen – Propadiena Propan.

Este un gaz combustibil care este un substitut mai bun pentru acetilena; este sigur si usor de utilizat decat acetilena.

Utilizati un aparat de sudura electric

Utilizarea lui se bazeaza pe arcul electric produs de un stalp sub tensiune de care se apropie un alt stalp, care este conectat la pamant. Acest material, care este cel mai des folosit in prelucrarea metalelor, poate genera temperaturi de pana la 5.000°C. Aceasta temperatura ridicata permite sudarea autogena. In prezent, exista statii de sudura avand o mare usurinta in utilizare si avand o greutate redusa.