De ce plang bebelusii – De ce nu dorm bine copiii
Ce poti face cand bebelusul plange?
In primul rand, trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare. Fiecare bebelus e unic, avand nevoile lui.
Incearca sa il intelegi si ofera-i toata afectiunea, rabdarea, atentia si timpul tau.
E atat de frumos sa fii parinte! Dar nu intotdeauna e usor! Grijile sunt la fel de multe ca si bucuriile!
De ce plang bebelusii? Motivele pot fi variate: fie ca s-au plictisit, fie ca le este somn, foame sau sete, fie ca le este prea frig sau prea cald, fie ca vor sa te simta aproape, fiecare plans iti arata mesajul corect si vei sti astfel de ce plange bebelusul tau iubit.
Tine minte: un bebelus nu plange niciodata fata motiv! Incearca sa iti dai seama care este cauza.
Instinctul matern isi spune cuvantul de cele mai multe ori, invatandu-te ce si cand sa faci ca bebe sa fie multumit si fericit. Insusi bebe iti va “arata” cum sa il ingrijesti! Pare ciudat, nu? Dar o sa vezi ca asa este, ai incredere in copilul tau!
Nu te enerva si nu te mahni ca nu mananca, desi e ora mesei!El “stie” cand si cat sa pape. Deci nu te ingrijira daca nu papa mult sau la fel ca alti copii.
Mai ales cand este mic, copilul are nevoie de tine. Copilaria e una singura. Profita de acest timp si fii din nou copil, o data cu el!
Daca are cine sa te ajute, accepta ajutorul! Nu te mai increde atat in ideea ca DOAR TU il poti ingriji bine!
Cand bebelusul este foarte agitat, pune-l pe burta ta, sa iti asculte bataile inimii si se va linisti. Poate chiar va adormi. Se va simti protejat, la fel ca in burtica mamicii.
Scoate copilul la plimbare in fiecare zi, daca nu este vant, ger sau ceata. Iti vei oxigena creierul, te vei destinde si vei socializa cu alte mamici. Iar bebe va fi fericit al aer liber, va dormi foarte bine!
Incearca sa nu te lasi doborata de panica si depresie, mergi si cauta ajutor specializat, daca simti ca te-au afectat! Depresia se poate agrava, iar in combinatie cu oboseala si nesomnul, duc la forme grave. Ai grija de sanatatea ta! Bebelusul tau are nevoie de o mama relaxata, odihnita de sanatoasa!
Bebelusii care sunt alaptati, se trezesc mai des noaptea, insa nu este o regula!
Evita sa ii dai fructele seara, deoarece creeaza energie si va adormi greu!
Primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand bebelusul plange, este sa il controlezi in scutec, sa vezi daca e plin, ca sa il schimbi. Pentru ca , de obicei, bebelusii nu se suporta cu treaba mare facuta pe ei. Cine s-ar simti?!?
Bebelusul simte totul. Mai ales daca sunt tensiuni, nervi si stres in casa in care locuieste. Toate acestea il pot agita si ii pot disturba somnul, ajungand astfel sa se trezeasca des atat ziua, cat si in timpul noptii.
Copiii sunt unici, astfel ca nu trebuie comparati cu alti copilasi. Fiecare are ritmul sau de crestere, personalitatea sa, micile sale bucurii si jocuri proprii.
De ce mai poate plange bebe? Poate avea un puseu de crestere, sau poate se apropie vremea dintisorilor.
Sunt parinti care simt fiecare dintisor si maseluta, atunci cand cresc (ma numar printre acei parinti), mai ales prin agitatia copilului si prin trezirile nocturne, repetate.
Exista insa si parinti care nu stiu cu exactitate cand le-au aparut dintisorii copilasilor, deoarece copiii n- au fost nici irascibili, nici nu au facut febra, si au dormit la fel ca inainte. Norocosi, as zice eu:-)
Noi am avut nopti in care copilul era atat de agitat, incat nimic nu il putea linisti, nicio mangaiere, nici macar alaptatul.
Dar totul trece. Gandeste-te ca e doar o perioada in care copilul tau plange.
Totul va reveni la “normal”. Pana atunci, inarmeaza -te cu multa, multa rabdare si afectiune. Pentru ca vei avea nevoie!
Poate ca vor urma nopti dupa nopti, in care iti vei pierde speranta ca va mai dormi bine si ca nu va mai plange. Mii de intrebari te invadeaza. Te poti simti neputincios, depasit de situatie, epuizat, insa exact atunci, veti avea nopti cu somn profund.
Depinde foarte mult de copil. Nu fac nimic intentionat, copiii, sunt vizibil deranjati de ceva ori de cate ori plang sau nu dorm bine.
Bebelusii pot plange nu numai din pricina durerilor de dinti, dar si din cauza altor dureri, de gat, cap sau burtica. Mai ales daca e racit, un copil este mai irascibil si ii intri mai greu in voie. Ai rabdare cu el, nici noi, adultii, nu suntem prea zambareti atunci cand suntem bolnavi.
Important de stiut este si ca bebelusii pot plange si…. din plictiseala! Da, ati citit bine. Si copiii se plictisesc si cauta atentia noastra, a adultilor. Vor sa ne jucam cu ei si sa ne capteze intreaga atentie.
Joaca- te cu copilul cat mai des, ce poate fi mai frumos? Canta- i, alinta- l, fii vesel(a) pentru el! Daca in casa vor predomina pacea si armonia, copilul va fi tot numai un zambet!
Bebelusii pot plange si atunci cand depasesc ora de somn. Asigura-te ca il culci la ora potrivita, pentru a nu-i da programul si organismul peste cap.
Fa-ti copilul fericit, aratandu-i toata dragostea ta!!