Curiozitati auto

Mii de ani s-a crezut ca cel mai bun prieten al omului este cainele, insa in ultima suta de ani se observa tot mai tare ca, de fapt, adevaratul prieten al omului este…AUTOMOBILUL!

In anul 1988, de fapt cam in fiecare an din acea vreme, pe soselele din Suedia erau ucisi aproximativ 400 de cerbi. Astfel, autoritatile de pe vremea respectiva au luat masuri de protectie precum instalarea pe drmurile publice peste 1500 de placi avertizatoare care, la lumina farurilor masinilor, degajau o stralucire puternica menita sa atraga atentia conducatorilor auto.

Inca inainte de anul 1960, Solomon Zaromb a descoperit ca, in prezenta unei solutii alcaline, aluminiul poate efectua un schimb ionic cu aerul intr-un proces producator de energie electrica. Ciudat, insa descoperirea nu a produs senzatie si abia anii de criza energetica de dupa 1973 au readus-o in actualitate , creindu-se numeroase si variate modele in S.U.A. , Japonia, Iugoslavia, Norvegia, Anglia, Elvetia, U.R.S.S.  .

Intre anii 1945 si 1973, industria aluminiului s-a dezvoltat rapid insa apoi a urmat o perioada de stagnare. Din anul 1983 si pana in anul 1988 , pretul aluminiului a scazut mai mult decat de doua ori.

Daca se apasa brusc pedala de acceleratie regulatorul vacuumic al delcoului ( cap distribuitor) nu mareste avansul la aprindere ci il reduce.

Cea mai mare solicitare a ambreiajului nu apare atunci cand motorul merge in viteza intai, ci atunci cand motorul merge in priza directa, cu clapeta de acceleratie complet deschisa si in timp ce automobilul ruleaza cu o viteza apropiata de 70% din viteza maxima.

Oscilatia automobilului este invers proportionala cu viteza. La viteze mici se produc oscilatii mari, iar la viteze mari, oscilatiile sunt mai scurte.

In afara de emotiile la care suntem expusi la volan, emotii ce solicita foarte mult aparatul cardiovascular provocand cresteri ale tensiunii arteriale, conducerea auto implica si o serie de eforturi fizice deloc neglijabile.

Exista o boala a calatoriilor sau raul de miscare. Masina, trenul, avionul, vaporul, metroul,ascensorul etc. determina multi oameni sa renunte la o deplasare mai indepartata sau de la unele distractii, de teama unor eventuale neplaceri. Raul de miscare era bine cunoscut si in antichitate: astfel, Cicero si Seneca i-au descris simptomele si au dat chiar indicatii terapeutice.

Anul 1987 a marcat o serie de importante progrese in circulatia rutiera.