Astazi am citit cate ceva despre organismul uman, sange, sanatatea umana etc. Ma tot gandesc sa donzez sange si voiam sa ma interesez, iata ca mi-au ” cazut” cateva articole si linkuri referitoare la aceste informatii. M-am documentat in acest sens, ca tot am avut timp si chef. Am aflat multe, printre care, interesant mi s-a parut ca exista oameni care doneaza chiar si de cinci ori intr-un an, corpul uman avand 4-5 litri de sange, donatia fiind cam de 400- 450ml sange, care se “recupereaza” cantitativ in doua zile, iar calitativ, in doua saptamani.
Mai trebuie sa stim ca, organismul produce sange ” de rezerva” , in cazul eforturilor mari.
In alte tari, procentajul transfuziilor de sange este mult mai mare decat in Romania, unde este de doar 2%. Doar 2% din populatia Romaniei doneaza sange. Multi oameni invoca diverse pretexte ca sa nu doneze, ca nu au timp, ca lesina, ca le e frica de ace, ca grupa lor sanguina este rara si deci nu are nimeni nevoie de ea, ca nu le-a cerut nimeni sa faca acest lucru etc! Populatia romana nu este informata suficient despre acest subiect!
Indiferent de grupa sanguina, doneaza, pentru ca exista persoane care au nevoie de sange pentru a trai!

Atentie!
Femeile insarcinate nu pot dona sange, interdictia prelungindu-se 18 luni dupa nastere, deoarece organismul mamicilor trebuie sa-si refaca pierderile.
Pentru a dona sange trebuie sa indeplinesti cateva conditii.
Trebuie sa:

– Ai varsta cuprinsa intre 18 si 62 ani;
– Nu ai afectiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operatie de ulcer;
– Ai tensiunea arteriala maxima de 20 mmHg iar minima 10 mmHg;
– Ai o greutate corporala minima de 50 kg;
– Au trecut 60 zile de la ultima donare.
– Nu fi avut in ultimul timp pierderi de singe si nu au fost supusi unor interventii chirurgicale.
– Sa nu fi consumat bauturi alcoolice inainte de recoltare.
– Starea de oboseala si alimentatia sunt foarte importante pentru actul donarii. Organismul trebuie sa fie odihnit si relaxat, grasimile trebuind eliminate din alimentatie, cu o zi inainte de a dona sange.

P.S. Exista persoane pe aici, care au donat? Povestiti-ne si noua experienta aceasta.
Iar cei care nu ati donat, faceti-o! Dati o sansa unei vieti!
In fiecare oras din tara, exista Centre de transfuzie sanguina! Nu dureaza decat o jumatate de ora, din aceasta jumatate sapte minute, pana la zece iti ia sange. Poti sta apoi intins putin, manca si bea ceva. Se recomanda evitarea efortului fizic cateva ore dupa transfuzie.

Numai bine!