Cum iti faci copilul sa te asculte – cum educam

A gresi e omeneste. Asa se spune. Dar ce facem daca cel care greseste este copilul nostru? Cum trebuie sa procedam?

O greseala trebuie corectata. Cum? Prin mici pedepse, daca am putea sa le numim astfel. De exemplu, daca greseste la nesfarsit, mai inainte de toate trebuie sa ii explicam de ce nu e bine sa faca sau de ce e bine sa faca un anume lucru. In al doilea rand, ar trebui interzise anumite activitati.

Dar nu pedepse dure si in niciun caz fizice. Cu violenta fizica nu se rezolva absolut nimic.

Se stie insa ca violenta nu este numai fizica, ci si emotionala.

Sa nu uitam ca toti am fost copii odata, sa incercam sa fim mai ingaduitori, sa ii ascultam mai mult si sa nu ii criticam dur. Copiii au nevoie de lauda pentru cresterea increderii de sine. Si sa nu uitam de recompensa.

E important ca acel copil sa inteleaga de ce nu au voie sa faca un anumit lucru. Pentru asta trebuie, repet, sa explici de ce nu are voie sa faca ceva, nu sa ii dam replica celebra ” nu ai voie pentru ca asa spun eu” sau raspunsul “pentru ca nu e bine”. Aceasta nu e o lamurire, nu vom starni astfel decat sentimente contradictorii si nicidecum simpatia copilului.

Secretul intelegerii cu copilul este echilibrul.

Daca mama il cearta, tata nu trebuie sa il impace, pentru ca astfel, copilul nu va pricepe ceea ce ar fi normal, existand riscul de a-si ura mama.

Lipsa de atentie duce la un comportament “deviant” al copilului, la razvratire. Acel copil va incepe la un moment dat sa faca orice pentru a iesi in evidenta. Si poate cele mai multe dintre ele nu sunt cele mai bune, cele mai potrivite.

Copiii invata de la parinti, se spune ca fiecare copil este oglinda parintelui!  Incearca sa fii un model pentru copil, sa aiba ce invata de la tine!

Stabiliti cateva reguli ce trebuie respectate de catre toti membrii familiei.

Pedepsele trebuie aplicate DOAR atunci cand copilul repeta greseala intentionat, de mai multe ori, ci nu de la prima abatere.

Copiii au lucruri, jucarii, activitati la care tin. Ii poti lua jucaria pentru putina vreme, astfel, nu il vei traumatiza.

Daca luati o decizie, mergeti pana la capat si nu va razganditi! Altfel, va intelege ca poate face ceea ce doreste si nu-si va rectifica nicidecum comportamentul.

Totul porneste din familie!

Nu uitati ca nu cu violenta educi!