Copilaria din trecut si copilaria din prezent – Ieri si azi

Copilaria copiilor din trecut se desfasura afara, in aer liber. Toti copiii erau la fel, se jucau impreuna si nu existau calculatoare sau jocuri care sa le rapeasca timpul.

Iata cateva lucruri cau au marcat copilaria copiilor nascuti pana in 2000.

1. Vacantele petrecute la tara, cu bunicii. Cine nu isi aminteste banca de lemn de la poarta, umbra boltei de vita-de-vie sau fantana din care bunicul scotea apa rece vara? Ce vremuri sublime…

2. Jocurile preferate erau: “statui frumoase si statui urate”, “fete, filme sau baieti”, “sotron”, “lapte gros”,elasticul pentru fete si “hotii si vardistii” pentru baieti, “de-a v-ati ascunselea” si alte jocuri.

3. Cercuri de desen, pictura, sculptura, jocuri populare, dansuri.

4. Dulciurile nu erau asa de multe ca acum, aveam doar gume de mestecat, ciocolate mici si rotunde sau patrate, turta dulce, etc. Nu existau pe vremea aceea pufuleti cu ciocolata sau arome de alune sau cascaval. Si parca aveau alt gust, mult mai bun. Sau poate ca le apreciam noi mai mult, fiind copii.

5. Vara mergeam la balci de Sfanta Maria si cumparam pepene verde, cocosei de zahar rosu, salba de turta dulce colorata, mere invelite in crusta de zahar topit, vata de zahar. Unele dintre acestea inca mai exista.

6. Seminte mancam direct din lanul de floarea soarelui, in august, cand erau coapte. Le mancam asa sau ni le cocea bunica intr-o tava, date cu sare.

7. Nu aveam multe jucarii dar scalda in rau era mare distractie. La fel si urcatul dealului de pe care priveam tot satul. Privelistea ne mangaia sufletele inocente.

8. Fructe mancam direct din pom. Ne urcam in visin sau in mar si ne serveam cu fructe. Acum sunt multe fructe nu atat de sanatoase… si nici atat de dorite…

9 In zilele noastre, copiii au telefon mobil pe care se joaca, tablete de care, cu greu se dezlipesc, fructe si legume mananca din piata.

Tehnologia face diferenta.

Oricum ar fi, important e ca toti copii sa aiba o copilarie fericita!

Copilaria voastra cum a fost?