Comunicarea – factor important intre oameni – Sa comunicam cu succes

Comunicarea este un schimb de informatii intre doua sau mai multe persoane. Presupune un mesaj compus si transmis de catre vorbitor catre ascultator. Vorbitorul se mai numeste si emitator iar ascultatorul este receptor.

In mesaj se pot gasi informatii stiintifice, noutati, ganduri, sentimente urari, dorinte, etc. pentru ca cei doi parteneri implicati in comunicare sa se poata intelege, este necesar sa foloseasca un limbaj comun.

Credeti ca un chinez care nu stie limba romana se poate intelege cu un roman care nu stie chineza? Raspunsul este categoric da! Chinezul va incerca initial sa spuna in limba lui ce doreste dupa care va arata prin semne sau va desena si astfel se vor intelege.

Orice mesaj circula printr-un canal de transmitere. Acest canal poate fi aerul in cazul comunicarii orale la mica distanta sau telefonul, mailul, tv.

Comunicare este de doua feluri: scrisa si orala.

Cand discuti cu un cineva, nu incerca sa monopolizezi discutia povestind despre tine si tine cont de ceea ce auzi si participa activ la discutie, fa si o gluma daca discutia poate contine asa ceva.

Nu povesti despre tine daca nu esti intrebat doar ca sa te simti superior.

Discuta degajat, calm, nu te agita cand iti spui parerea.