Aschia nu sare departe de trunchi, alcoolul si adolescentii

Cazurile de intoxicatie alcoolica sunt frecvente la elevii de liceu, astfel, trebuie tras un semnal de alarma!
Etichetat ca un fel de drog acceptat de societate, alcoolul ademeneste, din pacate, tot mai multe persoane, mai ales liceeni, alaturi de tigari si droguri.
Dupa anul 1989, comertul cu bauturi alcoolice prospera pe zi ce trece. Barurile sunt nenumarate, rasarite ca ciupercile dupa ploaie, situandu-se chiar si in preajma unitatilor de invatamant. Tentatia este mare, cine a pus carciuma in drum -spre scoala- nu si-a amintit asta? Nu i-a pasat?
Greutatile vietii precum conflictele sociale, aspectele sociale, esecurile in dragoste si nu numai, singuratatea, nu tin cont de varsta. Astfel, victimele devin din ce in ce mai dese. Unele persoane au putere sa lupte cu greutatile vietii, altii gasesc o solutie in alcool.
BETIA SE MOSTENESTE
Proverbul “Aschia nu sare departe de trunchi” castiga tot mai mult teren, deoarece, conform statisticilor, aproximativ 30 % dintre adolescenti se aleg cu cea mai “grea” mostenire: alcoolismul. Astfel, multi adolescenti pun gura pe bautura parandu-li-se ceva normal, de vreme ce isi vad parintii band, crescand intr-un mediu unde bautura are un loc aparte. Personalitatea adolescentului in formare este strans leata de educatia din familie.
Prezentarea comerciala deosebita ( sticle frumos colorate, de diverse forme ) , lasa gura apa tinerilor.
Calitatea anturajului cantareste greu, conteaza mult cu cine umbli. Parintii trebuie sa se asigure ca prietenii copiilor sai sunt de incredere. Comunicarea intre parinti si copii isi spune cuvantul.
Alcoolul provoaca accidente, probleme nenumarate, produce boli precum tulburari digestive, accindente cerebrale, dementa, afazia etc, degradand fiinta umana.
Adolescentii se pot lua dupa altii care ii incurajeaza sa bea un pahar, dupa care urmeaza altul si altul. De obicei la petreceri sau in discoteca se consuma alcool, persoana in cauza crezandu-se mai fericita, alcoolul dandu-i falsa impresie de fericire.
Nu intreceti masura cu alcoolul, iar daca aveti probleme deja sau daca vedeti pe cineva care bea mult si intrece masura, daca vi se pare ca e dependent, ajutati-l sa renunte pana nu e prea tarziu!
Oamenii care devin dependente de alcool trebuie ajutate ci nu judecate, criticate! Ele sunt victime!
In loca sa ne aruncam in patima betiei, haideti mai bine sa gasim alte metode prin care sa ne exprimam bucuria, necazul sau supararea!