Ajuta-ti copilul sa isi dezvolte creativitatea si talentul

Ai un copil si il iubesti ca pe ochii din cap. Normal ca ii vrei binele, insa el trebuie sa isi aleaga singur drumul in viata iar tot ce poti face tu, ca parinte, este sa il sprijini si sa ii arati ca ai incredere in el. Daca il observi ca are talent la desen, de exemplu, inscrie-l la cursuri speciale pentru desen. Daca ii place sa danseze, incurajeaza-l.

Incurajeaza-l intru totul. Nu ii spulbera visurile! Nu ii spune ca deseneaza urat, sau “magaoi”, “sfinti”, “tampenii”, toate acestea vor avea o influenta negativa puternica asupra lui, scazandu-i drastic din stima lui de sine si din increderea in propria persoana. De ce sa iti faci copilul sa sufere?! Indiferent de cat de obosit esti de la munca, sau cat de ocupat, ori cat de “fara talent” deseaneaza copilul tau, lasa-l sa deseneze macar acasa. Nu il jigni.

E bine sa il trezesti la realitate si sa se convinga daca nu are talent, insa il poti lasa in continuare sa faca acel lucru, nu sa ii stirbesti pasiunea si placerea de a face un anumit lucru.

Nu il ironiza si zambeste-i cand iti arata cum danseaza sau cum deseneaza, incurajeaza-l si fa-l sa simta ca se poate baza pe tine.

Talentul se poate”pierde” in timp, daca nu e “cultivat”. Asa imi place sa-i spun. Pentru ca un copil talentat intr-un anume fel, trebuie lasat sa faca acel lucru si sa fii mandru de el. Asa apar si geniile. Degeaba pietrele neslefuite sunt frumoase, daca niciodata nu le vei slefui ca sa le vezi adevarata lor valoare, adevarata frumusete. La fel si copiii. Talentul “se dezvolta” prin exercitiu.

Nu iti certa copilul daca vrea sa deseneze si “strica” foile din caiete sau colile. Lasa-l sa se simta bine. Nu ii smulge visurile. Va avea un impact imens asupra psihicului daca mereu il certi si ii spui sa nu mai deseneze( e doar un exemplu, poate face altceva).

O singura vorba poate face pe un copil(si nu numai), sa sufere cumplit.

Incurajeaza-ti copilul sa isi cultive talentul sau pasiunea. Nu e neaparat sa ajunga vreun geniu, insa pentru el va conta mult sa faca ceea ce ii place!