Strugurii, alaturi de celelalte fructe, au intrat in alimentatia omului sanatos inca din cele mai vechi timpuri, cu unele restricitii si in cea a omului bolnav.
Strugurii au o intreaga gama de caracteristici proprii, incluzand un complex de substante si insusiri necesare organismului uman .
Indiferent de varsta, strugurii nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia omului.
Romanii au fost primii care au instituit consumul organizat de struguri proaspeti si chiar cura de struguri, considerand strugurii simbol al sanatatii si fecunditatii.
Strugurii au un aspect atractiv, gust si aroma deosebite. In plus, au valoare energetica, de mineralizare si de vitaminizare a organismului uman,. In plus, au rol diuretic, laxativ, alcanizant etc.
Strugurii se recomanda tuturor, in special celor care fac efort fizic mare precum si celor care desfasoara activitati care solicita consum de energie nervoasa.
Consumul strugurilor in sezonul lor aduce in organism si factori energogeni, pe langa cei nutritivi. In cadrul factorilor nutritivi energogeni, ponderea cea mai mare o detin glucidele, fiind reprezentate de monozaharide ( fructoza si glucoza) si de alte zaharuri, dar in cantitati mult mai mici.
Strugurii de vin au o valoare energetica mai mare iar cei proveniti de la soiurile de masa au o valoare energetica mai mica.
Proteinele existente in struguri sunt in numar de peste zece ori mai mic decat cel al glucidelor.
Ca si proteinele, lipidele detin in struguri aceeasi pondere, respectiv tot peste zece ori mai mica decat glucidele.
Fata de toate celelalte componente din struguri, apa detine cea mai mare pondere, ea indeplinind si un rol important in procesul de hidratare a organismului.
In afara de substante energogene, strugurii contin si substante minerale si oligoelemente, intregind valoarea alimentara a strugurilor.
Forma simpla sub care se gasesc zaharurile, fac din struguri un aliment direct asimilabil, foarte asemantor cu serul glucozat.
Strugurii sunt bogati in calciu si potasiu si saraci in natriu.
Strugurii contin si vitamine in cantitati considerabile, precum: vitamina C zis acid ascorbic, vitamina A, B1, B2, PP, H, E, K, acid pantotenic etc.
Strugurii contin de asemenea, acizi organici si pectine.
Pectinele au rol antiinflamator prin aderarea masei gelatinoase de mucoasa, protejand-o impotriva agentilor fizici si chimici si prin absorbtie pe suprafata sa a toxinelor si germenilor pe care ii blocheaza.
Actionand in comun pentru alcanizarea mediului intern pe calea transformarii sarurilor in carbonati si fosfati, acizii tartric si malic jucand astfel un rol important in organismul uman.
Va doresc o sanatate de fier!