Sanatatea si alimentatia naturii verzi, fructele si legumele combat boli
Zarzavaturile si fructele reprezinta factori de prim ordin din alimentatia si terapeutica naturista.
Sa ne amintim ca omul, milioane de ani si-a procurat glucidele, componentele fundamentale ale alimentatiei, din domeniul fructelor, al zarzavaturilor si al cerealelor mai tarziu.
Enumeram pe scurt principalele proprietati nutritive si sanogenetice ale fructelor si legumelor:
Legumele si fructele dau organismului sursa de energie, datorita glucidelor continute, mai ales a glucozei, levulozei si fructozei.
Fructele si zarzavaturile sunt adevarate depozite de variate vitamine.
Pe langa aceste vitamine fructele si legumele contin si oligoelemente- saruri minerale- elemente nutritive indispensabile vietii, asemenea vitaminelor.
Legumele si fructele contin si elemente nutritive – fibre alimentare, celuloza.
Prin marea lor bogatie in fibre alimentare, fructele si legumele sunt stimulente de prim ordin ale tranzitului intestinal.
Nu trebuie sa neglijam nici variatele virtuti terapeutice ale fructelor si legumelor. Telina si cicoarea sporesc apetitul, fiind aperitive.
Ridichile si salata contribuie la curatirea interna a organismului.
Varza alba este cicatrizanta pentru ulcerele tubului digestiv iar varza rosie este expectoranta.
Pepenii, sparanghelul si prazul sunt in general, diuretice, favorizand eliminarea urinii.
Anghinarea favorizeaza eliminarea bilei, fiind colagoga, contribuind la omptimizarea digestiei intestinale.
Usturoiul si ceapa sunt printre altele, si vermifuge, adica, contribuie la eliminarea parazitilor intestinali.
Merele contin saruri de pectina, sunt de o mare utilitate organismului uman, mai ales in tratamentul colitelor si eneterocolitelor.
Fructele si legumele sunt benefice si in cazul artritelor si al litiazelor biliare.
Exista insa si oameni carora nu le permite organismul sa consume fructe si legume iar in aceasta situatie se pot consuma sub forma de sucuri, pentru a beneficia de proprietatile lor.
Sucurile scad colesterolul din sange si din bila. Ele sunt indicate si in anemii, stimuland secretia gastrica , favorizeaza absorbtia fierului si stimuleaza formarea de globule rosii.
Sucurile de legume si fructe au valoare energetica redusa, astfel, ele pot inlocui alimentele concentrate si hipercalorice , reducand substantial nivelul energetic al ratiei alimentare insa fara a diminua volumul mesei.
Diabeticii tolereaza foarte bine sucurile sarace in glucide.
De asemenea, sucurile pot fi benefice si in cazul bolilor renale si a insuficientei cardiace, vitaminele si zaharurile naturale din continutul fructelor si legumelor tonifica muchiul inimii. Crescandu-i puterea de contractie.
Sucul de varza alba reprezinta un adevarat rezervor de vitamina C, saruri, un principiu activ cu actiune antitiroidiana, precum si un factor cicatrizant pentru ulcerele gastrointestinale. Acest factor a fost denumit vitamina U, fiind identificat ce cercetatori americani inca din 1956.
Sucul de ridichi negre se recomanda mai ales pentru combaterea colecistitelor si angiocolitelor cronice, insotite de constipatie, cu efecte benefice asupra musculaturii netede a canaliculelor biliare si asupra peristaltismului intestinal.
Sucul de struguri poate acoperi pana la 95% din necesitatile de vitamina C ale organismului.
Sucul de rosii este bogat in vitamina C, caroten, potasiu si fier. Ca si sucul de telina, sucul de rosii stimuleaza secretiile gastrice, fiind astfel un aperitiv, consumat inainte de masa. Este benefic si in anemii si convalescenta, fiind o bautura reconfortanta.
Sucul de morcovi impresioneaza prin cantitatile uriase de caroten, fiind indicat pentru bolile tributare lipsei dau insuficientei de vitamina A din organism.
Desigur exista atatea legume si fructe precum si sucurile lor benefice care sunt utilizate in practica, cu efectele lor specificate.
Dintre principalele proprietati ale sucurilor de fructe si legume enumeram:
– Actiunea nutritiva si energetica;
– Actiunea hiposodata;
– Actiunea diuretica;
– Actiunea alcanizanta;
– Actiunea laxativa;
– Actiunea hipocalorica;