Sa ne intelegem parintii si sa invatam din greselile lor

E usor sa critici si sa judeci, insa ar trebui sa tinem cont de faptul ca parintii nostri ne-au crescut si educat asa cum au crezut ei ca este mai bine. Poate nici ei nu au avut o copilarie perfecta. Cu siguranta nu au avut-o.

E foarte important sa ne acceptam trecutul, copilaria. Si sa trecem mai departe. Sa nu ne lasam doborati de greselile parintilor nostri. Sa invatam sa iertam si sa incercam sa intelegem mai mult ca parintii ne-au oferit tot ce au putut si ca nimeni nu este perfect. Nimeni nu se naste invatat.

Sa invatam din greselile parintilor nostri si sa oferim propriilor copii tot ce ne-am fi dorit noi. Insa nu ma refer neaparat la partea materiala. Importanta e afectiunea, mult mai esentiala decat gramezile de jucarii scumpe. Copilul prefera sa se joace doar cu o jucarie, dar alaturi de parintele sau, decat cu mii de jucarii, singur.

Daca vreunul dintre parinti, ti-a gresit, nu inseamna neaparat ca nu te iubeste! Cu siguranta ai si amintiri placute din copilarie… Pastreza in inima ta doar momentele frumoase, chiar daca nu au fost multe poate. Sau poate ca au fost destule, insa le umbresc acele momente mai putin placute, mai putin intelese…

Daca parintii nostri au avut o copilarie grea, plina de frustrari si vorbe nu tocmai dulci, daca au fost neintelesi sau crescuti cu orice tip de violenta, daca nu s-au simtit apreciati sau iubiti de catre proprii lor parinti, daca le-a fost insuflata stima de sine, daca n-au apelat la niciun psiholog pentru a vindeca ranile copilariei, e de inteles comportamentul lor. Pe de-o parte. Doar pe de o parte. Pentru ca de cealalata parte, stau puterea schimbarii, dorinta de a oferi ceea ce tu nu ai avut in copilarie. Deci sa oferim tot ce avem mai bun in noi. Toti copiii merita respect, iubire neconditionata, incredere, timp, intelegere.

Nu ne face bine sa ne uram parintii, care ne-au dat viata si ne-au crescut cum au putut. Nu le face nici lor bine. Impacarea cu trecutul este miraculoasa pentru sanatatea noastra. Putem apela si la ajutorul unui specialist.

Tu ce amintiri ai din copilarie?