Mama soacra

Prezenta celei de-a treia persoane pune la grea incercare echilibrul unui cuplu care se va confrunta cu sentimentul de pierdere a controlului asupra relatiei si o incalcare a intimitatii.
Pot urma stari de tensiune, irascibilitate, criza in relatia voastra. Nu permite insa ca acestea sa isi puna amprenta asupra vietii in doi.
Foarte important este sa constientizati ca este un moment delicat cu care multe cupluri se confrunta, mai mult sau mai putin. Puteti fi coplesiti de sentimente si stari contradictorii.
Uneori te vei simti chiar debusolat, exasperat ( a ) de critici si de” violarile” de intimidate produse de vizita soacrei, insa incearca sa iti pastrezi calmul si discuta deschis atat cu ea, cat si cu perechea ta. Spune-ti punctul de vedere fara a exagera si fara sa te transformi in victima.
Mama soacra reprezinta un ” invadator pe cinste ” in relatia voastra. Vesnic nemultumita, mereu are cate ceva de adaugat iar vizitele dese te exaspereaza. Sa nu mai amintim cazurile in care cuplul locuieste impreuna cu soacra sau cu mama. Mamele de baieti isi doresc o femeie perfecta pentru baiatul lor, insa parca nicio fata nu e indeajuns de buna pentru odrasla ei, pretentiile fiind exagerate. Fiul lor trebuie tratat ca pe un zeu.
Si mamele de fete sunt la fel de nemultumite de ginerele ales, niciun baiat nefiind sufiecient de bun pentru fatal or pe care o privesc ca pe o printesa. Alesul trebuie sa fie frumos, cu studii, cu salariu mare si serviciu stabil etc, mereu existand cate ceva de comentat in privinta acestuia.
Exista insa si cazuri fericite, in care soacra se intelege cu nora iar mama fetei cu ginerele, cazuri rare.
O greseala care trebuie evitata este sa ii spui tot timpul sotului cat de nemultumita esti de mama lui, dar gandeste-te ca, pana la urma, persoana pe care o vorbesti de rau este mama lui, existand riscul sa tina cu ea chiar daca tu ai dreptate si soacra te asupreste. Aminteste-ti celebrul proverb, anume ca “sangele apa nu se face”. Fii diplomat (a) !
Evita sa te certi cu el in fata mamei lui sau in fata mamei tale.
Cat despre mama ta, discuta serios cu ea, fa-o sa inteleaga ca esti destul de matur (a) si ca poti lua hotarari si fara ea, desi parerea ei este importanta pentru tine. Spune-i ca ai familia ta si ca trebuie sa te descurci in orice situatie si fara ajutorul ei, ca poti face fata in orice circumstanta.
Cand te nemultumeste ceva, incearca sa explicit frumos, sau cand obesri ca pe soacra o nemultumeste ceva, intreab-o frumos ce o deranjeaza, incearca sa porti o discutie normala, fara tipete, fara reprosuri sau injurii, iar daca nu se poate pentru ca ea este o persoana neintelegatoare, evita sa o intalnesti prea des si nu ii permite sa se bage in familia ta.
Discuta cu sotul | sotia ta ca de acum tu si copii sunteti familia lui | ei si ca parintii si fratii lui sunt pe locul doi, ca tu si el | ea trebuie sa luati hotararile impreuna si ca nimeni nu trebuie sa se bage in relatia voastra, discuta civilizat fara sa critici, fa-l sa te inteleaga si a realizeze ca ori tu ori soacra, si ca nu e cazul sa se ajunga sa il | o pui sa aleaga.