Jocul este activitatea cea mai placuta si indragita de copii

Jocul este activitatea cea mai placuta si indragita de copiii prescolari si de cei de clasele I-IV. Tendinta de joc a copiilor este ereditara. Copilul se joaca inca din perioada uterina. Acest instinct persista si dupa nastere. Insa acesta nu este singurul aspect al jocului ci are si alt aspect : cel al recreatiunii. Jocul este opus muncii, lui fiind atribuita exclusiv functia recreativa. Este un mijloc de odihna activa si o modalitate de recreere a energiei organismului. Copilul are tendinta sa se joace chiar si-n situatia de boala. El este si o cale de cunoastere a realitaii inconjuratoare. Spre deosebire de munca el nu are ca finalitate obtinerea unor bunuri materiale. Jocul apare la toti copiii si cu o frecventa mai mica si o semnificatie diferita este prezenta si la adulti. Dar daca pentru adulti jocul constituie cel mai adesea o forma de divertisment, pentru copil nu este o distractie. El este o forma de investigatie si de preinvatatre. Implicarea copilului in activitatea ludica este totala. El isi antreneaza spontan si voluntar toate toate calitatile prin joc : fizice, intelectuale, afective si este o forma de formare a EU- lui. Dar, dincolo de toate acestea jocul este o sursa de placere. El presupune o maniera de a scapa de constrangeri si libertatea de a trata in maniera personala a acestuia. Jocul incepe si se termina ; el este limitat in timp si spatiu ceea ce confera celui implicat un sentiment de securitate.
De asemenea, jocul creeaza o ordine in realitatea dezordonata, are inclinatia sa fie frumos si presupune placerea data de succes. Tema este ideea centrala a jocului, preluata din realitatea in jurul careia se realizeaza subiectul , adica o anumita ordine a actiunii ludice. In jocurile copiilor de 3-4 ani sunt frecvente temele din mediul familial si al gradinitei. O data cu cresterea copilului temele devin din ce in ce mai complexe inspirate fiind din emisiuni TV, din povesti ascultate etc. Rolul- un element important al jocului-reprezinta un ansamblu de conduite ludice care redau un status social sau profesional, un set de actuni care contribuie la realizarea finalitatii jocului.
Jocul este de mai multe feluri : jocul fara implicare, solitar, observativ, paralel, asocial, cooperativ. Jocul fara implicare – copilul nu se implica priveste de pe margine.
Jocul solitar- copilul se joaca singur cu jucarii diferite fata de ceilalti copii din apropiere. Jocul observativ – copilul observa jocul altor copii. Ocazional le vorbeste dar, nu se implica afectiv in joc. Jocul paralel- copilul se joaca singur, privindu-i pe ceilalti dar ne interactionand cu ei. Iar daca unul din copii abandoneaza jocul, altul il priveste cum se indeparteaza sau chiar abandoneaza si el jocul. Jocul asocial – copii se joaca unii cu altii , schimba jucarii, se angajeaza in actiuni similare, dar nu par a juca acelasi joc. Ei nu-si impart rolul iar activitatea lor nu este coordonata si nu are o finalitate comuna.
Jocul cooperativ – copiii interactioneaza unii cu ceilalti, schimba idei si impresii cu privire la desfasurarea si realizarea lui.
Mai exista si jocuri de miscare specifice dinamismului si energiei copilului cum sunt: ,, Ratele si vanatorii,, , Lupul si oile,, , ,,Oina,, , ,,Plicul,, etc. . Aceste jocuri au subiect si reguli bine definite. Jocurile didactice pot intra si ele in aceasta categorie. Se cunoaste faptul ca jocurile didactice pot lua forma unora de miscare; de jocuri sportive combinate cu jocuri de creatie.
Jocuri concurs in care copii indeplinesc rolul unor personaje ,, Dacii si romanii,,.Jocurile cu subiecte din basme si povesti sunt cele mai indragite de scolari. Ele le pun creativitea si personalitatea fiecarui copil in valoare. Copiii se regasesc in multe dintre temele propuse de educator si totodata ii dau sansa educatorului sa-si cunoasca mai bine elevii. Temele propuse de catre educator trebuie sa aduca mereu un element de noutate si sa le mentina acestora dorinta de a experimenta vie.
Indiferent de joc acesta este frumos si ramane in amintirea copilului pana la maturitate.