Despre Sfantul mare mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta

Sfantul Gheorghe este sarbatorit primavara, inainte de Florii si Paste. Alaturi de Sfintii Nicolae, Petru si Pavel, Ilie si Andrei este unul dintre sfintii mari celebrati de romani si nu numai. Sfantul Gheorghe este ocrotitorul unor tari precum: Anglia, Etiopia, Grecia, Rusia, Portugalia, etc.

Numele provine din limba greaca “Gheorghios” si inseamna “agricultor”. Sfantul Mare Mucenic Gheorghe se sarbatoreste de obicei pe data de 23 aprilie.

Numele Gheorghe are ca variante George, Georgiu, Iorgu, Gigi, Geo, Gica, etc.
Acest nume este folosit ca nume de botez, prenume, dar si ca nume de familie.

Origini- Sfantul Gheorghe a vazut lumina zilei in Cappadocia, pe vremea domniei imparatului Diocletian. Inrolat in armata romana, a dat dovada de maiestrie in manuirea armelor.

In anul 303, imparatul Diocletian incepe o apriga prigoana a crestinulor, astfel, da un decret prin care era interzis a-ti face publica apartenenta religioasa, Sfantul Gheorghe incalca decretul si marturiseste ca este crestin. Indata, Gheorghe a fost pedespsit si aruncat in temnita, torturat si obligat a se lepada de credinta crestina. Intrucat sfantul a rezistat pedespselor dure la care a fost supus, multa lume a capatat incredere in el si in religia pe care o apara si multi oameni au imbratisat religia crestina.

Imparatul i-a promis diferite onoruri in schimbul renuntarii la crestinism, dar Gheorghe l-a refuzat indarjit, astfel ca a fost ucis prin decapitare, impreuna cu sotia sa.
Exista si femei care poarta numele acestui sfant, varianta feminina: Gherghina, Gheorghita, Ghita, Gigica, Gheorghica etc.

In Romania, acest sfant ocupa loc de cinste, intrucat exista destul de multe biserici care ii poarta hramul. Chiar si in geografie intalnim numele acestui sfant, caci unul dintre cele trei brate ale Dunarii ii poarta numele.

Sfantul Gheorghe este si ocrotitorul armatei romane. In aceasta zi se oficiaza o slujba speciala dedicata Sfantului Gheorghe.

La multi ani tuturor celor sarbatoriti de Sfantul Gheorghe !