Cum inveti copilul la olita – Cum dezvatam copilul de scutec

Iata cateva sfaturi, care sper sa va ajute pentru a “dezvata” copilul de scutecele de unica folosinta si a folosi olita sau direct toaleta:

1. Copii imita foarte mult. Asa ca cel mai bine e sa ii arati cum se face la toaleta. Fii un exemplu pentru copilul tau. Va da roade cu siguranta, insa ai rabdare.

2. Nu il certa si nu il tine cu forta pe olita daca nu vrea. Daca il certi si il fortezi sa stea pe olita, risti sa ai un copil frustrat. In plus, se va abtine sa mai faca, putand ajunge chiar si la constipatie! Mare atentie!

3. Pune intai o jucarie preferata a copilului sa faca la toaleta, pe reductor sau la olita. Pentru ca sunt copii care nu suporta olita, si vor face direct pe toaleta.

4. Fii calm(a) si rabdator/rabdatoare, explica-i mereu unde trebuie sa isi faca “treburile”, si ca trebuie sa anunte inainte de a face. Desi pare dificil la inceput, vei observa progrese in fiecare zi.

5. Lauda copilul ori de cate ori face la toaleta sau la olita! Ba chiar il poti si aplauda. Va simti cat esti de mandru/mandra de el si ca este important sa faca la toaleta sau la olita.

6. Foarte important! O data ce consideri ca este pregatit sa renunte la scutecele de unica folosinta, scoate-i-l si nu il mai pune pentru ca risti sa “il zapacesti”! Ori cu scutec, ori fara!

7. Dupa ce reusesti sa il ajuti sa constientizeZe “rolul olitei fermecate” ziua, e timpul sa renuntati si noaptea la scutec, dar numai daca observi ca este uscat dimineata! Daca pe parcursul noptii nu a facut nimic in scutec, inseamna ca este pregatit sa spuna “pa” scutecului si noaptea, pentru ca se poate controla. Cand doarme, ii poti pune un cearceaf impermeabil(se gasesc in farmacii)sub el, pentru orice eventualitate.

8. Asteapta sa faca optsprezece luni macar. Doctorii spun ca de la aceasta varsta se pot controla insa eu am observat ca dupa varsta de doi ani, renunta singurei la scutece.

9. Nu trebuie insistat daca observi ca pe copil nu il deranjeaza dupa ce face pe el. E un semn clar ca “nu este pregatit”sa renunte la scutecele de unica folosinta. Mai asteapta. Are toata viata inainte ca sa faca la olita si la toaleta. Ai rabdare.

10. La inceput il vei pune tu la olita, din cand in cand, apoi iti va cere el, cand va reusi sa se controleze.