Ingrijirea cavitatii bucale, oglinda sanatatii- Dinti albi si sanatosi

Cavitatea bucala reprezinta una dintre piesele importante ale organismului.

Educatia sanitara depusa de medici, cadre medicale medii, parinti, cadre didactice, reprezinta un mijloc important in realizarea scopului de ridicare a nivelului de sanatate al populatiei.

Dantura sanatoasa este un factor estetic de o mare importanta.

De obicei, oamenii cu dantura frumoasa si sanatoasa sunt persoane placute si voioase, care zambesc des. In schimb, edentitia redusa sau extinsa poate crea impresia de neseriozitate .

La interlocutorii nostri observam cel mai bine dintii, care, in timpul vorbirii apar dintre buze, captandu-ne atentia in mod special, fara sa vrem.

Notiunile de igiena bucodentara trebuie sa fie insusite inca de la o varsta frageda, doi ani, pentru ca in timp, jocul copilului de a se spala pe dinti sa devina o obisnuinta pentru tot restul vietii.

Valoarea periajului depinde in mare masura de calitatea periutei de dinti, a marimii si a formei sale, care trebuie sa fie adecvata unei aplicari in toate zonele din cavitatea bucala. Timpul necesar pentru o periere corecta a dintilor este de aproximativ trei sau patru minute.

Este importanta igiena bucala chiar daca gingia sangereaza.

Spalatul pe dinti trebuie sa fie deprins cat mai de timpuriu- indicat la copii de la varsta de 2-3 ani sub controlul parintilor si cu rabdarea corespunzatoare. Periajul trebuie efectuat de trei ori pe zi. Spalarea dintilor seara este de o importanta majora.

Este bine stiut ca, in decursul vietii, individul “beneficiaza” de doua dentitii: cea temporara cu 20 de dinti si cea permanenta cu 32 de dinti.

Complexitatea si diversitatea bolilor si manifestarilor din cavitatea bucala fac, ca pe zi ce trece cercetarile privind metodele de depistare precoce, diagnosticarea si tratarea sa fie imbunatatite atat prin metodologii noi cat si prin noi produse medicamentoase.

Utilajul modern, mijloacele de anestezie si medicamentele ajuta mult la calmarea durerilor, astfel evitand durerile si reducand drastic neplacerile din timpul anumitor tratamente medicale.

Cu cat afectiunile sunt depistate cat mai devreme , cu atat pacientul va cunoaste mai putin suferintele provocate de boala iar tratamentele vor fi mai simpla si sansele de reusita mai mari.

Caria dentara reprezinta cea mai frecventa afectiune a sistemului dentomaxilar al individului societatii noastre. Este o boala cronica , distructiva, ireversibila, progresiva, care, netratata, determina complicatii septice locale cu rasunet asupa sanatatii organismului. Inclusiv la animale poate aparea caria dentara.

Consecintele netratarii cariei duc la pierderea dintilor – edentare – care poate provoca tulburari extrem de neplacute prin extindereai ei.

O deosebita importanta trebuie acordata si pastelor de dinti.

Pastele dentare se aleg de fiecare individ si este indicat ca ele sa fie schimbate din timp in timp.

Apele de gura au in compozitia lor antiseptice usoare, alcool, substante deodorante si aromate. Pentru clatirea gurii, se poate folosi si o lingurita de sare de bucatarie la un pahar de apa. Insa e important sa ne periem dintii regulat, deoarece apa de gura nu inlocuieste periajul.

Fumatul si alcoolul reprezinta factori cu efecte deosebit de nefavorabile asupra gingiei. Asadar, indicat ar fi sa se incerce debarasarea de viciile care oricum au doar influente nefaste asupra oragnismului nostru.

Orice viitoare mama, in interesul ei si al copilului, trebuie sa se prezinte la consultul medical stomatologic din proprie initiativa si la cea mai mica durere la nivelul cavitatii bucale.

Esentiala este prevenirea imbolnavirii, care se realizeaza prin respectarea normelor de igiena locala si generala sub toate aspectele.

O necesitate absoluta pentru o buna functionare a organismului o reprezinta prevenirea printr-o alimentatie rationala, igiena generala si speciala la nivelul cavitatii bucale , evitarea abuzului de dulciuri si cafea, fluorizarea apei, calirea organismului, controlul periodic la cabinetul stomatologic, “ discutia” cu elevii si copii inca de timpuriu…

ADRESATI-VA CU INCREDERE MEDICULUI STOMATOLOG!

MERGETI LA CONTROL PERIODIC, PENTRU A PREVENI BOLILE CAVITATII BUCALE!