Cand invatam copilul la olita – Semne ca e pregatit

Am intalnit multe mamici care sunt “disperate” din cauza faptului ca puiul lor nu vrea sa isi faca nevoile in olita, desi au trecut de doi anisori. Mereu le spun ca, pentru a renunta la scutece, copilul respectiv trebuie sa fie”pregatit”, in sensul ca exista niste “semne”, dupa care trebuie sa ne luam, si nicidecum sa stresam copilul si sa il certam.

Iata cateva dintre aceste semne, printre cele mai importante, care te vor ajuta sa iti dai seama daca, al tau copil este pregatit sa renunte la scutece:

1. Il deranjeaza atunci cand face pe el. E un lucru foarte bun daca nu se suporta dupa ce a facut pe el.

2. Anunta ca a facut, chiar daca a facut pe el. Ba chiar iti spune ca urmeaza sa faca.

3. Stie ce inseamna “treaba mare” sau “treaba mica”.

4. Are peste 18luni. Nu te grabi cu pusul pe olita de la varste fragede, risti sa ii provoci probleme de sanatate la coloana vertebrala sau sa il stresezi.

E important ca un copil sa fie pregatit sa renunte la scutec. Nu il certa, ai rabdare cu el. Nu va face pana la 18 ani in scutec! Si lasa-l fara scutec, daca tu consideri ca e momentul sa renunte la scutec, nu ii mai pui deloc scutec, eventual doar noaptea, deoarece il vei “zapaci” si nu va mai intelege unde sa isi faca nevoile.

Daca il certi prea tare, risti sa il frustrezi si sa inceapa sa se abtina sa isi mai faca nevoile, de teama.

De retinut! Nu incerca niciodata sa dezveti copilul de scutec, atunci cand este bolnav sau cand ati schimbat locul. Asteptati cateva zile pana se insanatoseste, sau se obisnuieste cu noua locuinta, dupa caz.

Felicita-l ori de cate ori la olita sau la toaleta, pe reductor(colacel special pentru copii).

Inarmeaza-te cu rabdare si calm si explica-i mereu ca mami si tati fac la toaleta, nu in scutec (pampers).