Magneziul  este un mineral esential, adica organismul nostru  nu il poate produce si trebuie sa il obtina din alimente. Deficitul de magneziu afecteaza in mod semnificativ sanatatea. Desi este prezent in aproape toate celulele organismului, oasele sunt insarcinate sa-l depoziteze.

Multe alimente pe baza de plante contin magneziu, cum ar fi semintele de dovleac si floarea soarelui, migdalele, amarantul, quinoa si ovazul rulat sunt pline de magneziu. Dar cerealele integrale, cacaoa, bananele si leguminoasele, cum ar fi soia si mazarea, contin, de asemenea, mult magneziu. Laptele si iaurtul contin si magneziu. 

De cat magneziu au nevoie oamenii?

Nevoile de magneziu depind de varsta si sex, la copii depinde chiar si de greutate. In perioada adolescentei, nevoile de acest mineral cresc, deoarece este o faza de crestere accelerata, oasele cresc, se formeaza muschi, printre alte modificari, asa ca in acest stadiu nevoile sunt de 360mg/zi daca esti femeie, pana la 410mg/zi daca esti femeie. esti barbat, insa, daca adolescentele sunt insarcinate, cerintele lor sunt echivalente cu cele ale unui barbat.  Pentru adulti, cerintele variaza de la 310 la 320 mg/zi pentru femei si de la 400 la 420 mg/zi pentru barbati. Care este cel mai bun moment pentru a lua magneziu, seara sau dimineata? Afla accesand acest link: https://faude.ro/.

Care sunt beneficiile magneziului?

Intregul organism are nevoie de magneziu pentru a putea functiona corect, deoarece acest nutrient participa la multiple procese fundamentale pentru viata, printre acestea se numara: formarea oaselor puternice (impreuna cu calciul), producerea de energie la nivel muscular si buna functionare cardiovasculara. . Alte functii importante ale magneziului sunt:

  • Activeaza diferite sisteme care garanteaza intretinerea organismului.
  • Participa la producerea multor proteine.
  • Este implicat in transmiterea impulsurilor nervoase si relaxarea musculara.
  • Este necesar pentru mentinerea echilibrului fluidelor interne.
  • Participa la actiunile diferitilor hormoni, cum ar fi cei care regleaza metabolismul calciului si sanatatea oaselor.
  • Deficienta acestuia provoaca esecuri de crestere, modificari de comportament, iritabilitate, slabiciune, pierderea controlului muscular si spasme.
  • Este esentiala pentru buna functionare a celulelor imunitare.

In ciuda cat de important este acest mineral, o mare parte a populatiei are deficit de magneziu din cauza aportului redus de alimente care il contin.

Contribuie la sanatatea oaselor

Magneziul se gaseste, in mare masura, in oase, unde face parte din mineralele care le confera rezistenta si rezistenta. In plus, magneziul este esential pentru buna functionare a hormonilor implicati in metabolismul calciului, adica vitamina D si hormonul paratiroidian.

Antioxidant

Unul dintre principalii agenti antioxidanti din organism, glutationul, are nevoie de magneziu. Scaderea reactiilor de oxidare a fost o strategie importanta pentru a preveni deteriorarea celulelor implicate in mai multe boli si procese de imbatranire.

Imbunatateste starea de spirit

Exista o relatie inversa intre aportul de magneziu in alimentatie si starile depresive, se pare ca acest mineral moduleaza activitatea receptorului unui neurotransmitator numit glutamat. Magneziul este, de asemenea, important pentru imbunatatirea nivelurilor unui alt neurotransmitator inhibitor (GABA), responsabil cu reducerea activitatii nervoase din creier, care inregistreaza niveluri foarte scazute in situatii stresante, lucru care este direct legat de starile de anxietate, iritabilitate sau atacuri de panica.

Implicat in productia de energie

Magneziul este esential pentru producerea unei substante cunoscute sub numele de ATP. ATP este molecula care furnizeaza energie aproape tuturor proceselor metabolice, rezultata din procesarea zaharurilor si grasimilor.

Reduce problemele de insomnie

Imbunatatirea productiei si actiunii neurotransmitatorilor la nivel cerebral si excitabilitatea mai scazuta a sistemului nervos se traduce, de asemenea, printr-o imbunatatire a calitatii si duratei somnului. Unul dintre neurotransmitatorii a caror productie este imbunatatita printr-o dieta bogata in magneziu este melatonina, hormonul somnului.

Ajuta la reducerea episoadelor de migrena

Persoanele care sufera de migrene recurente au niveluri mai scazute de magneziu intracelular (demonstrat prin masurarea acestuia in celule, cum ar fi celulele rosii din sange), decat persoanele care nu sufera de migrene. In plus, se stie ca acest nutrient joaca un rol in tonusul vaselor de sange (capacitatea de a se relaxa si contracta). Nivelurile scazute de magneziu sunt asociate cu o tendinta mai mare a vaselor de sange de a se contracta, ceea ce influenteaza geneza episoadelor de migrena la pacientii care sufera de acestea.

Imbunatateste utilizarea zaharurilor

Magneziul este necesar pentru buna functionare a substantelor implicate in metabolismul (utilizarea) carbohidratilor, printre care cele legate de producerea de insulina si cel mai bun raspuns al organismului la acest hormon necesar pentru utilizarea glucozei.

Exista multe alte beneficii pentru sanatate ale magneziului, cum ar fi rolul sau in functionarea sistemului imunitar. Pentru toate cele de mai sus, este foarte important sa garantam o dieta cu alimente bogate in acest important nutrient precum: seminte de floarea soarelui, cacao, migdale, avocado, banane, struguri, orez brun, printre alte cereale.

De ce oamenii pot avea deficit de magneziu?

Pe langa ceea ce s-a mentionat deja in legatura cu aportul redus de alimente bogate in magneziu, trebuie mentionat ca exista perioade de viata cand este nevoie de mai multa cantitate (crestere) si exista si boli care ingreuneaza asimilarea acesteia. .

Studiile populationale ale deficientelor de magneziu au descoperit ca urmatorii factori pot cauza deficienta de magneziu:

  • Avand o alimentatie dezechilibrata
  • Nevoie crescuta in timpul sarcinii si alaptarii, menopauzei si la sportivi
  • Boli cronice ale intestinului sau rinichilor si diabet zaharat
  • boli diareice
  • Consumul excesiv de alcool
  • Aportul de medicamente: inhibitori ai pompei de protoni, pilule contraceptive, antibiotice

Cum sa stii daca exista deficiente de magneziu?

Se poate banui ca magneziul din organismul nostru este deficitar daca apar unele simptome precum:

  • Senzatii de furnicaturi si amorteala
  • Oboseala, insomnie, performanta slaba
  • Dureri de cap si ameteli
  • Neliniste, dificultati de concentrare, dispozitii depresive

Este greu de stabilit prin analize de sange o lipsa de magneziu, daca exista o deficienta de magneziu, organismul o va combate prin mobilizarea rezervelor prezente in oase. Magneziul din oase migreaza in sange, asa ca un test de sange poate arata initial valori in intervalul normal, chiar daca exista deja o deficienta. Doar atunci cand rezervele de magneziu sunt foarte scazute, se va reflecta in analiza de sange. Prin urmare, o valoare scazuta a magneziului poate fi un indiciu al unei deficiente semnificative.

Cum pot asigura un aport bun de magneziu?

Doua portii de fructe si doua portii de legume pe zi sunt suficiente, la fel ca multe produse din cereale integrale. Puteti manca si nuci.

Va puteti acoperi nevoile de magneziu cu urmatorul plan zilnic:

  • Mic dejun: doua felii de paine integrala cu crema de branza, gouda, patrunjel proaspat si un pahar de lapte integral
  • Pranz: spanac cu cartofi si peste + apa minerala

Unele persoane cu dificultati de asimilare a magneziului sau cu factori de risc pentru a-l elimina, vor trebui sa se consulte cu medicul lor pentru utilizarea suplimentelor pentru a obtine rezultate mai bune.

Magneziul este un mineral esential, deficienta lui afecteaza semnificativ sanatatea, datorita distributiei sale in organism, lipsa magneziului poate altera functionarea diferitelor sisteme din organism, astfel ca asigurarea unui aport adecvat ofera beneficii de care este posibil sa nu fii constient.