Iata cateva sfaturi utile pentru parintii, care vin in scopul imbunatatirii relatiei parinte-copil.

1. Incearca sa-ti intelegi copilul, punandu-te in locul lui. Apoi “priveste”putin si din exterior, pentru a intelege mai bine o anume situatie prin care treceti.

2. Lasa-l sa greseasca! Daca nu ii vei da voie sa faca nimic, mai repede va gresi. Explica-i care sunt riscurile si lasa-l sa aleaga. Isi va da seama apoi ca ai avut dreptate si va avea si mai multa incredere in tine si in experienta ta de viata.

3. Lauda-l! Lauda-l si fa-l sa simta ca esti mandru de el!

4. Fa-l sa se simta capabil, incurajeaza-l! Fii alaturi de el pentru indeplinirea visurilor sale.

5. Raspunde-i calm si cu adevar la ceea ce te intreaba, nu gandi ca este prea mic pentru a-i releva realitatea.(Nu exagera totusi). Foloseste termeni pe care sa ii inteleaga, conform varstei sale.

6. Nu-l “lipi” de fusta ta, lasa-l sa ia decizii si singur, doar nu vrei sa depinda de tine toata viata?!?

7. Nu-l certa pentru orice nimic, doar pentru ca esti tu nervos deja. Mai bine relaxeaza-te alaturi de el. Nu-ti varsa necazul pe el, n-are niciun rost iar copilul n-are nicio vina ca tie nu-ti merge tocmai roz la serviciu sau cu colegii.

8. Explica-i ceea ce este de explicat, chiar daca tu crezi ca este prea mic pentru un subiect anume.

9. Accepta-i pasiunile. Daca nu vrea sa se faca doctor asa cum ti-ai dori tu, nu e capat de lume. Lasa-l sa studieze ceea ce ii place si unde face fata.

10. Imbratiseaza-l cu sau fara ocazie, in fiecare zi! Saruta-l si spune-i cat de mult il iubesti!

11. Fa-l sa simta ca tu ii vei fi alaturi neconditionat, mereu! Fa-l sa simta ca tu il cunosti cel mai bine si ca tu ii esti prietenul adevarat.

12. Petrece-ti timp cu el! Nu-l abandona in fata calculatorului sau a televizorului! Faceti activitatile care va plac impreuna, jucati-va, plimbati-va, ajuta-l la temele pentru scoala etc.

13. Cere-i parererea in legatura cu achizitionarea unor lucruri pentru casa ori pentru imbracamintea sau incaltamintea ta si nu numai, fa-l sa se simta util. Pana la urma, parerera lui conteaza, nu?

14. Nu adopta violenta de niciun tip!