Da. Ca toate celelalte produse, parfumurile au si o data de expirare. Exista cativa factori care definesc data de expirare a parfumurilor preferate. Acestea includ data producerii parfumului (care poate fi urmarita cu ajutorul codului lotului de parfum), data de expirare si perioada dupa deschidere.

Ce este un cod de lot?

Fiecare parfum original de marca ar trebui sa aiba un cod separat al lotului. Acesta este un cod de identificare care contine informatii specifice importante despre momentul si locul producerii unui anumit parfum. Este foarte util pentru urmarirea calitatii deoarece, daca exista o problema de calitate cu un anumit lot de parfumuri, numarul lotului ajuta la identificarea lotului defect si toate parfumurile din lotul respectiv pot fi indepartate cu usurinta de pe piata.

Ceea ce va poate confunda este ca exista mai multe numere diferite in pachetul de parfumuri, cum ar fi codul de bare si numarul de catalog, de exemplu. In timp ce codurile de bare si numerele de catalog sunt imprimate intr-un mod standard (si fac parte din designul general al pachetului), codul lotului este aplicat suplimentar pachetului deja imprimat.

Unde se gaseste codul lotului?

Codul lotului vine in mai multe variante si este de obicei imprimat pe partea inferioara a ambalajului pentru parfumuri. Este de obicei format din 3 pana la 12 caractere diferite (litere plus numere sau numere). Iata cateva exemple de numere de loturi ale unor branduri de parfum cele mai renumite:

COTY INC:
1 liter + 11 cifre (L1 0589076962)
4 cifre (1234)

Christian Dior:
4 caractere (litere + numere): 1N05

Estée Lauder:
3 caractere (litere + numere): A35

Chanel / Bourjois:
4 cifre (1234)

Procter & Gamble:
4 pana la 10 cifre: 2068, 158854

Dupa cum probabil ati ghicit deja, parfumurile false nu au numere de loturi sau (asa cum se intampla adesea), toate pachetele de parfumuri false sunt tiparite cu exact acelasi numar de lot.

Iata un link catre un site util unde puteti introduce cu usurinta codul de marca si lotul parfumului dvs. si aflati cand a fost produs: http://www.checkfresh.com/

Datele expirarii (perioada dupa deschidere (PAO))

Probabil ati vazut simbolul mic al unei sticle deschise, cu un numar pe ambalajul parfumului. Acest numar reprezinta numarul de luni in care trebuie sa utilizati parfumul inainte de a ajunge la data de expirare. Perioada de dupa deschidere este un element obligatoriu pentru toate produsele cosmetice care au o data de expirare mai mica de 5 ani (majoritatea produselor de machiaj, parfumuri, ingrijirea pielii etc.).

In mod normal, producatorii de parfumuri recomanda folosirea a 30 de luni (dupa deschiderea parfumului) pentru parfumurile cu alcool. Asta inseamna 2 ani si jumatate – o data de expirare destul de decenta pentru parfumurile dvs. preferate! In plus, daca va pastrati parfumurile pe calea cea buna, va puteti bucura de mirosul lor divin mai mult decat atat.