Interesant despre cele cinci gusturi
Limba omului simte cinci gusturi : dulce, acru, amar, sarat, iute. Fiecare dintre noi prefera un gust sau altul. Cel mai apreciat gust este, desigur, cel dulce.
1.Gustul duce- alimentele dulci contin multe glucide si au multe calorii. Alimente dulci : cereale, zahar, carne, lactate, fructe dulci. Cand ai pofta de ceva dulce, opteaza pentru cereale integrale cu adaos de stafide si seminte si pentru prajiturile facute in casa.
Daca esti la dieta mananca fructe. Cand avem pofta de ceva dulce, inseamna ca nivelul zaharului din sange a scazut. Creierul are nevoie de dulce ca sa functioneze normal. Important este sa nu se consume multe dulciuri rafinate care pot da boala zaharului, adica diabetul.
2. Gustul acru este dat de gustul acidului de care corpul nostru are nevoie pentru a realiza digestia. Acizi organici contin citricele (portocale, lamai, etc), fructele de padure (mure, zmeura, agrise, coacaze, etc), fructele acrisoare (mere, pere, piersici, etc.), rosiile, otetul, varza murata si muraturile, borsul.
3. Gustul sarat
Ne luam sarea din alimente precum : sarea de masa, pestele, carnea, alge, mezeluri, conserve, mancare fast-food, verdeturi. Se remarca un consum excesiv de sare, fapt ce duce la hipertensiune si la aparitia bolilor de inima. Limitarea consumului de sare este benefica sanatatii. Copiilor sub un an nu li se recomanda nici sare nici zahar in hrana.
4. Gustul iute
Alimentele iuti stimuleaza digestia, detoxifica organismul si stimuleaza imunitatea. Nu sunt recomandate persoanelor cu afectiuni digestive. Sursa de iute ofera: piperul, boiaua de ardei iute, hreanul, usturoiul, ceapa, prazul, ridichea.
5. Gustul amar
Alimentele cu gust amar detoxifica organismul si este dat de spanac, sfecla, dovleceii, fasolea verde, sparanghelul si varza de Bruxelles. Dintre plantele cu frunze amare amintim patrunjelul, mararul, papadia si pelinul. Gustul amar stimuleaza activitatea ficatului si a fierii.
Exista si ceaiuri cu gust amar : sunatoare, musetel, rostopasca, pelin, etc.