De ce trebuie sa imparta jucariile copiii unii cu altii

Psihologii spun ca abia dupa patru anisori, un copil va intelege cu adevarat termenul de “a imparti”.

Ce am observat: depinde foarte mult “anturajul” copilului. De exemplu, daca el se joaca cu niste copilasi “darnici”, isi va imparti si el jucariile cu alti copilasi. Iar daca el se va juca cu acei copii care nu impart jucariile sub niciun chip, in timp, nici el nu isi va mai imparti jucariile.

Parerea mea: copiii nu sunt “obligati” sa isi imparta jucariile, asa cum, nici noi, adultii, nu ne impartim lucrurile personale.

Se schimba situatia atunci cand un copil isi doreste jucaria celuilalt copil,  atunci ar fi”frumos” sa “faca schimb” de jucarioare. Nu sa isi smulga jucariile. Adultii “trebuie” sa stie sa le explice o data si inca o data.

In niciun caz nu trebuie sa ii iei copilului tau jucaria din manute, cu forta, pentru a o da celuilalt copil. Nu mi se pare cea mai buna solutie! Daca vor face schimb de jucarii, se vor simti impacati amandoi si se vor juca frumos.

Si in niciun caz nu luam jucaria din mana niciunui copil ca sa i-o dam copilului nostru! Nu!

Parintii nu trebuie sa se supere pe copii, iar daca au o nemultumire legata de comportamentul unui alt copilas, pot discuta cu parintele copilului respectiv, civilizat.

Mai mici sau mai mari, cu totii sunt copii. Sa nu uitam asta!

Si tu ai fost copil candva…. Tie ti-ar placea sa iti smulga cineva un lucru preferat si sa il dea altcuiva pentru ca… “trebuie”?!? Sigur ca nu, asa-i?!

Explica-i copilului ca “e frumos” sa imparta cu prietenii de joaca, sa faca schimb de jucarii daca vrea ceva de la alt copil, insa daca nu vrea, nu face din asta o tragedie si nu il certa! Incearca sa il intelegi! Nu il “forta” sa isi imparta jucariile daca nu doreste!

Insa explica-i clar ca daca vrea o jucarie a cuiva, sa dea o alta la schimb, ca sa se joace.

Nici tie nu iti place sa te oblige cineva sa ii dai un lucru ce iti apartine, doar pentru ca”trebuie sa imparti cu ceilalti”!

Sa nu fim prea aspri cu copiii nostri, o singura copilarie au! Sa le- o facem cat mai dulce!