Tehnologia a evoluat, astfel, in zilele noastre, aproape toti copiii au internet si calculator acasa. Acest fapt are avantaje dar si dezavantaje.
Ca parinti, trebuie sa ne dam seama imediat cand copilul nostru este dependent de calculator.
Astfel, daca observi ca puiul tau sta ore in sir in fata calculatorului, nemaiavand “timp” sa manance, neglijandu-si prietenii, refuzand sa mai iasa din casa si nici nu mai raspunda la telefon amicilor, inseamna ca nu este in regula si trebuie luate masuri.
Daca primul lucru pe care il face copilul sau adolescentul este sa “aprinda”calculatorul, iata un alt semn ca este dependent de net.
Daca vorbeste din ce in ce mai putin cu parintii si prietenii, devenind retras, avand mai multi prieteni virtuali decat reali.
Daca arata obosit, fiind palid, avand cearcane, slabind sau ingrasandu-se brusc.
Daca nu mai e atent la ore si ia note proaste.
Daca se cearta cu parintii si e violent atunci cand i se interzice sa mai foloseasca pc-ul.

Sfaturi:

Copilul trebuie sa fie “obisnuit” sa stea maxim doua ore in fata calculatorului si nu trebuie a evite contactul cu lumea reala.
El trebuie sa inteleaga ca un calculator e util, trebuie sa invete sa isi ia informatii utile de pe net si nu sa piarda prea mult timp pe diverse site uri de socializare.
In plus, trebui sa avem grija la abuzurile pe internet. Copiii si adolescentii devin din ce in ce mai des victime de hartuire pe internet. Se recomanda ca atunci cand isi fac cont pe un site de socializare, sa poata vedea profilul complet doar prietenii, umbland deci la setarile contului.
Abuzurile trebuie reclamate si trebuie sa mergi la politie daca esti hartuit pe internet! Evita injuriile, nu tine cont de ele si nu arata ca te afecteaza, astfel vei incuraja faptele atacatorului, cel mai bine e sa ignori dar sa pastrezi dovezile.

Nu abandona copilul in fata calculatorului!