Ce inseamna copil cuminte si copil rau

Copiii exploreaza, vor sa cunoasca, acest lucru fiind ceva normal. Asta nu inseamna ca sunt rai. Un copil sanatos se joaca, exploreaza. Copiii nu stiu ce inseamna “nu” si nu vad pericolele asa cum le vedem noi, adultii.

Copiii vor sa cunoasca, nu ii inhiba prin tipete, cearta sau lovire!

Bucura-te ca ai un copil sanatos, amuza-te de trasnaile lui, simte-te din nou copil, nu te enerva si nu te lasa prada furiei! Copiii n-au nicio vina ca tie nu iti merge asa cum ti-ai dori! Nu ei au cerut sa vina pe lume, ci noi ne-am dorit asta! Fii bun cu al tau copilas, merita tot ce e mai bun!

Fii bland si explica-i cu calm ori de cate ori este nevoie, chiar daca simti ca iti vine sa explodezi. Iesi din camera un minut, linisteste-te si apoi discutati cu calm. Violenta naste violenta. Respira adanc atunci cand esti nervos.

Copiii imita tot. Copiii sunt oglinda noastra. Copiii simt tot.

Nu exista copil rau sau copil cuminte. Daca tu il vei numi des “copil rau”, el va incepe sa faca lucruri negative. Explica-i calm ce se poate intampla daca face un anumit lucru, periculos. Invata sa-i zambesti.

E mai “usor” sa te distrezi la fiecare “trasnaie” a copilului tau, decat sa il certi si sa fii incruntat, suparat si “acrit”. Vremea copilariei e doar una. Copiii vor sa se joace, sa cunoasca, nu sa isi enerveze parintii.

Fiecare copil e unic iar cresterea lui necesita multa rabdare si responsabilitate. Si sa nu uitam ca si noi am fost copii, candva!