Pilula de-a doua zi previne sarcina dupa un sex neprotejat. Cat de eficienta este si ce poate reduce eficacitatea acesteia? Aflati cum sa o utilizati si cum sa evitati sa ramaneti insarcinata.

Cat timp este eficienta pilula de-a doua zi?

Cele doua pilule contraceptive de urgenta cele mai frecvente sunt Levonelle si Ellaone. Perioada de timp in care lucreaza difera:

Levonelle

Trebuie sa fie luata in termen de 72 de ore de la contactul sexual.

Eficienta acestuia scade cu timpul. Levonelle este:

95% eficace daca este luata in decurs de 24 de ore de la contact
85% daca este luat intre 25 – 48 de ore
58% daca se ia intre 48-72 de ore

Ellaone

Ellaone trebuie sa fie luata in termen de 120 de ore (5 zile) dupa sex.

Eficacitatea este de 95% daca este luata intre 48 si 120 de ore dupa sex.

Pilula de-a doua zi este mai putin fiabila decat pilula contraceptiva sau prezervativul. Ar trebui sa o luati numai la urgente si sa utilizati contraceptia de fiecare data cand faceti sex.

Exista o serie de factori care ii pot reduce eficienta.

Ce poate face pilula de-a doua zi mai putin eficienta?

Exista anumite lucruri care pot face pilula de-a doua zi mai putin probabil sa functioneze, cum ar fi anumite afectiuni medicale si medicamente:

Varsaturi: Este posibil sa aveti greata si varsaturi dimineata ca efecte secundare ale pilulelor. Daca vomitati imediat dupa administrarea pilulei, exista sanse mari ca aceasta sa nu fi fost absorbita de corpul dumneavoastra. In acest caz, discutati cu un medic. Este posibil sa trebuiasca sa luati o alta pilula de-a doua zi dupa administrarea pilulei pentru a preveni sarcina.

Alte medicamente: unele medicamente pot opri eficacitatea pilulei de-a doua zi.

Greutatea mea afecteaza eficacitatea pilulei?

Exista dovezi ca dupa administrarea pilulei, poate fi putin mai putin probabil sa actioneze la femeile cu un indice de masa corporala ridicat (IMC). Cu toate acestea, dovezile sunt neconcludente si sunt necesare cercetari suplimentare pentru a determina daca greutatea afecteaza eficacitatea pilulei.

Femeile cu un IMC inalt pot utiliza pilula de-a doua zi, dar nu trebuie sa ia o doza mai mare.

Pot sa raman insarcinata dupa ce am luat pilula de-a doua zi?

Ca si in cazul majoritatii contraceptivelor, exista riscul de a ramane gravida. Cu toate acestea, daca luati pilula de-a doua zi in intervalul de timp corect, acest risc este mic. Pentru a reduce riscul de sarcina, ar trebui sa luati pilula cat mai curand posibil dupa sex.

Pot avea sex neprotejat dupa ce am luat pilula de-a doua zi?

Pilula de-a doua zi nu impiedica sarcina atunci cand faceti sex dupa ce ati luat-o. Este important sa utilizati contraceptia data viitoare cand faceti sex.

Cine o poate lua?

Pilula de-a doua zi nu este potrivita pentru toata lumea. Daca suferiti de oricare dintre urmatoarele, vi se poate recomanda sa nu luati:

  • boala hepatica severa
  • porfirie
  • boala Crohn
  • o afectiune a stomacului sau o afectiune a sistemului digestiv

De asemenea, trebuie sa discutati cu un medic inainte de a lua pilula de-a doua zi, daca aveti probleme cu hormonii sau alergii.