Acomodarea copilului la gradinita – Parerea unei mame


O noua etapa, mersul copilului la gradinita.

Ce trebuie sa stim inainte de a incepe gradinita?

Copilul trebuie lasat treptat la gradinita, nu din prima zi la program lung! Usor, usor, sa nu sufere iar unul dintre parinti ar fi indicat sa ramana cu el, daca se poate si i se permite.

Inainte cu cateva saptamani de a incepe gradinita, ii vom vorbi copilului cum ca fi programul sau la gradinita, si ii vom spune ca va fi un loc frumos, unde se va distra, isi va face prieteni noi si va afla lucruri noi. Nicidecum nu vom ameninta copilul cu gradinita, ca daca nu e cuminte, il vom lasa la gradinita!! Copilul trebuie sa stie ca gradinita e un loc placut, nu o pedeapsa si ca parintii nu il vor abandona!

Alege gradinita perfecta pentru el si ma refer la cadrele didactice si la persoanele are il vor ingriji! Trebuie neaparat sa fie persoane care iubesc copiii si pe care le simti ca sunt ok din prima clipa.

Chiar daca va plange cand il vei lasa la gradinita, sa stii ca se va acomoda mai repede decat crezi!

Mai trebuie sa stii ca, dupa o perioada de stat acasa, s-ar putea sa nu mai vrea la gradinita si sa planga iar. Nu te nelinisti, totul va fi bine!

Copilul te simte. Deci daca tu, ca parinte, esti agitat si nelinistit, la fel va fi si el. Fii optimist. Asigura-l ca vii sa il iei de la gradi mai repede decat crede el.

Chiar si dupa acomodare, unele zile vor fi mai linistite decat altele. In unele zile se va juca mai frumos decat in altele.

Nici noi nu ne simtim la fel in fiecare zi, nu?

Acomodare la gradinita trebuie sa se faca cu blandete si iubire. Copilul nu trebuie lasat sa planga si sa fie de neconsolat. Educatoarele si ingrijitoarele trebuie sa il ia in brate iar daca nu reusesc sa il impace, parintii vor fi imediat anuntati sa vina la el, sa il linisteasca! Nu trebuie lasat sa sufere si sa se simta abandonat.

Nu intreba copilul, dupa numai cateva zile de gradinita daca vrea la copii, acolo. Nu vei primi un raspuns pozitiv. Rar se intampla ca unui copil sa ii placa din prima clipa la gradinita.

Mult succes si o acomodare cat mai blanda!

P.S. Cum a fost la voi, acomodarea?
Asteptam experientele proprii.